Erhverv

Sundhedsmyndighederne regner på afløser for udskældt bookingvarsel

Sundhedsmyndighederne regner netop nu på smitterisikoen ved et alternativ til det omstridte bookingvarsel. Det haster, siger restaurationsbranchen.

Artiklens øverste billede
Først kæmpe Bones-restauratør Ole Søndergård i Hjørring med et krav om coronapas for udendørs gæster. Det er nu droppet. Til gengæld er han nu pålagt, at indendørs gæster skal reservere tid mindst 30 minutter før ankomst. Foto: Brian Karmark.

Sundhedsmyndighedernes regnemaskine er netop nu stopklods for en øjeblikkelig aftale, der kan afskaffe den udskældte regel om, at gæster skal reservere bord mindst 30 minutter før et indendørs restaurantbesøg.

»Der er præsenteret en løsning, og der bliver nu regnet på, om den er sundhedsmæssig forsvarlig,« siger Katia K. Østergaard, adm. direktør i brancheorganisationen Horesta.

Meldingen tager ifølge Finans’ oplysninger afsæt i et krav fra myndighederne med Erhvervsministeriet i front om, at en alternativ løsning ikke må udgøre en højere smitterisiko end bookingvarslet.

Bookingvarslet fremgår ikke af de politiske aftaler bag genåbningen. Kravet stammer derimod fra de retningslinjer for genåbning for indendørs restaurant- og værtshusbesøg, som Erhvervsministeriet udsendte søndag morgen.

Retningslinjerne siger dog intet om, hvor stor smittefaren vurderes at være, hvis genåbningen sker uden brug af det omstridte bookingvarsel.

Vi synes, at det er ærgerligt, at man ikke kunne lande en aftale med det samme.

Freja Brandhøj, politisk chef i Danmarks Restauranter & Caféer

Selv om branchen på den måde synes at famle i blinde, lykkedes det alligevel parterne at nå frem til et alternativt forslag på et møde onsdag eftermiddag i det såkaldte sektorpartnerskab under Erhvervsministeriet.

Horesta afviser at fortælle om det konkrete forslag, men Finans erfarer fra flere sider, at et af elementerne angiveligt er at reducere antallet af tilladte indendørs gæster afhængig af, om man råder over et bookingsystem eller ej.

I forvejen er restaurationer, caféer og beværtninger underlagt et krav om, at der skal være to kvadratmeter pr. siddende gæst og fire kvadratmeter, hvis der hovedsagelig er tale om stående gæster.

Danmarks Restauranter & Caféer (DRC) er ligeledes tavs om det konkrete løsningsforslag, som nu ligger til beregning i Statens Serum Institut.

Til gengæld ærgrer DRC sig over, at det ikke allerede i går lykkedes at nå til enighed om en hurtig løsning set i lyset af branchens udtalte utilfredshed med bookingvarslet og erhvervsminister Simon Kollerups tilsvarende forsikring i flere medier om, at han er åben overfor alternative løsninger.

»Vi synes selvfølgelig, at det er ærgerligt, at man ikke kunne lande en aftale med det samme. Vi ved jo dybest set ikke, om vi er købt eller solgt på spørgsmålet om de 30 minutter,« siger Freja Brandhøj, politisk chef i DRC.

Meldingen trækker spor til den oprindelige genåbningsaftale, som regeringen præsenterede den 22. marts.

Her stod restaurationsbranchen til fuld genåbning den 6. maj med brug af coronapas, men uden brug af hverken bordbestilling eller et 30 minutters bookingvarsel.

Både Horesta og DRC understreger, at de øjeblikkelige kvaler med bookingvarslet af samme grund kræver en hurtig løsning, da en løsning ellers ikke vil nå at få virkning, inden det kan være lige meget.

»Vi har brug for løsningen, der skal ud at virke i branchen nu. Det giver sig selv. Hastigheden er en afgørende faktor,« siger Katia K. Østergaard.

DRC er enig. Men modsat Horesta-direktøren, der »bestemt« tror på en løsning, tvivler DRC efterhånden på, at der når at komme en brugbar løsning i stand, så den udgør en reel hjælp til branchen, der blev tvangslukket den 12. december for først at genåbne i går.

»Det ser svært ud i forhold til tidsperspektivet,« siger Freja Brandhøj.

Det er ikke lykkedes Finans at få en kommentar fra erhvervsminister Simon Kollerup til, om det er branchen eller Erhvervsministeriets håndtering af sagen, der spænder ben for en hurtig, alternativ løsning.

I en mail til Finans oplyser Erhvervsministeriet, at kravet om forudgående bordreservation i forbindelse med den fremrykkede genåbning af restaurationsbranchen »har til formål at begrænse aktiviteten, så der ikke kommer så mange gæster ind som ved en fuld genåbning, hvilket sundhedsmyndighederne fandt ville være for meget på nuværende tidspunkt.«

Ministeriet skriver videre, at der i regi af sektorpartnerskabet arbejdes på en alternativ løsning med »en tilsvarende aktivitetsdæmpende effekt, som også sundhedsmyndighederne kan sige god for«.

Direkte adspurgt oplyser Horesta, at der ikke er aftalt et nyt møde om sagen i sektorpartnerskabet.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.