Erhverv

Odense Kommune stopper samarbejde med Nemlig.com

Også to andre kommuner overvejer at droppe samarbejdet med Nemlig.com’s moderselskab, Intervare, der har en aftale med 40 af landets kommuner.

Topchef og stifter af Nemlig.com Stefan Plenge.  Foto: Charlotte de la Fuente

Odense Kommune har bedt en række kommunale afdelinger og institutioner om at stoppe med at handle hos onlinesupermarkedet Nemlig.com.

Det bekræfter Odense Kommune over for Fagbladet 3F.

Sagen kort

Nemlig.com er røget ud i en sand shitstorm efter en række kritiske artikler i Politiken, som beretter om kritisable arbejdsforhold blandt de selvstændige chauffører, som Nemlig.com bruger til at bringe dagligvarer ud til forbrugerne.

Desuden har avisen beskrevet, hvordan lagermedarbejdere tilsyneladende oplever et dårligt arbejdsmiljø hos Nemlig.com.

På den ene side af sagen står selvfølgelig Nemlig.com, mens 3F står på den anden side og kræver bedre forhold for såvel lagermedarbejdere og chauffører.

Fagforeningen har givet onlinesupermarkedet en frist på 14 dage til at løse de arbejdsmiljøproblemer for onlinesupermarkedets chauffører, som fagforeningen mener, at der er.

3F vil blandt andet have ordnede vilkår og overenskomst med normale tillæg og pension for de chauffører, der kører for vognmænd hyret som underleverandører af Nemlig.com.

Nemlig.com har i en pressemeddelelse kaldt artiklerne i Politiken for en smædekampagne anført at 3F.

Ifølge fagbladet sker det, efter Enhedslisten i Odense har henvendt sig til kommunen baggrund af den seneste tids kritik af arbejdsforholdene hos Nemlig.com. Kritikken går bl.a. på, at onlinesupermarkedet presser både chauffører og medarbejdere i virksomhedens logistikcenteret så hårdt, at det har konsekenser for deres helbred.

En kritik, som adm. direktør og stifter, Stefan Plenge, overfor Finans har afvist og tager kraftig afstand fra.

Ikke desto mindre får det nu betydning for onlinesupermarkedets aftale med Odense Kommune, der ifølge Fagbladet 3F i perioden 1. marts 2019 til 31. marts i år har handlet for knap 1,5 mio. kr. hos Nemlig.com

»Vi er glade for, det bliver stoppet. Vi skal ikke samarbejde med virksomheder, der behandler sine ansatte på den måde,« siger Reza Javid, byrådsmedlem for Enhedslisten i Odense Kommune, til fagbladet.

3F selv har reageret ved at droppe sin lokalaftale med Nemlig.com. Det betyder bl.a., at onlinesupermarkedet ikke længere kan ansætte deltidsmedarbejdere.

Også i Albertslund Komme og Køge Kommune har Enhedslisten ifølge Fagbladet 3F rejst spørgsmål om det fortsatte samarbejde med Nemlig.com.

Her samarbejder kommunerne med virksomhedens moderselskab Intervare, der har en aftale med 40 danske kommuner om at levere dagligvarer til ældre personer, syge og handicappede, og ligeledes pakker sine varer på Nemlig.coms lager i Brøndby.

Udover Stenfan Plenge har også Bestseller-ejer Anders Holch Povlsen, der ejer 70 pct. af det hurtigtvoksende onlinesupermarked, kommenteret kritikken af medarbejdernes arbejdsforhold.

»Jeg følger naturligvis udviklingen i Nemlig.com og ser på kritikken med stor alvor. Vi kan ikke være tjent med, at nogen og særligt ikke vores kunder tror, at der er noget forkert i Nemlig.com. Alle medarbejders trivsel og motivation er helt afgørende, og virksomhedens ånd og værdigrundlag er bevis herfor,« lød det for 10 dage siden i et skriftligt svar til Finans.

Det seneste år har Nemlig.com ansat mere end 1.000 nye medarbejdere, som er organiseret under 3F.

Størstedelen af de nye medarbejdere er hyret til at pakke varer på lageret i Brøndby.

BRANCHENYT
Læs også