Serier

Arrangører ser ikke mulighed for at afvikle festivaler med nye anbefalinger

Syv store festivaler, herunder NorthSide og Roskilde Festival, melder klart ud om nye anbefalinger: Det er simpelthen ikke realistisk.

Corona rammer verden
Den seneste udgave af Roskilde Festival blev afholdt i 2019, da sidste års udgave som bekendt blev aflyst på grund af coronanedlukningen. I år varsler festivalen, at det ser meget svært ud at få afviklet den igen. Arkivfoto: Per Lange.

»Det vil ikke være realistisk at gennemføre store festivaler før sidst på sommeren«.

Så kort kan det siges, og så kortfattet siger syv festivaler og en interesseorganisation også, hvad de mener om de anbefalinger, der er kommet fra Kulturministeriets ekspertgruppe fredag eftermiddag.

I en pressemeddelelse efterlyser interesseorganisationen Dansk Live sammen med Roskilde Festival, Jelling Musikfestival, Heartland, NorthSide, Copenhell, Tinderbox og Nibe Festival langt mere klarhed. Anbefalingerne er i sagens natur blot anbefalinger, og nu venter politiske forhandlinger om den egentlig plan for afholdelsen af sommerens festivaler.

»Som festivalarrangører appellerer vi kraftigt til, at regeringen arbejder hurtigt med behandlingen af de anbefalinger, som ekspertgruppen for store arrangementer netop har afleveret. For vi kan ikke se andet, end at der fortsat vil være restriktioner gældende størstedelen af sommeren, som betyder, at vi ikke kan holde vores festivaler i 2021 – og vi har brug for en klar udmelding nu,« skriver festivalerne og Dansk Live i pressemeddelelsen.

I deres rapport til Kulturministeriet sætter ekspertgruppen ikke konkrete datoer på deres anbefalinger, der rummer en festivalmodel i tre faser. Hvornår disse faser starter, og hvor lang tid de skal vare, før de bliver erstattet af den næste fase, har eksperterne ikke forholdt sig til. Det skal nu forhandles mellem partierne i Folketinget.

Du kan læse om faserne her, men helt kortfattet rummer de en trinvis lempelse af antallet af festivalgæster, mens overnatning og camping afvises - og coronapas bliver et krav.

Det ærgrer festivalerne, at de ikke fik svar i forbindelse med offentliggørelsen af genåbningen den 22. marts.

»I stedet fik vi en ekspertgruppe, som nu har brugt kostbar tid på at finde frem til anbefalingerne for genåbningen af store arrangementer,« lyder det fra festivalerne.

»Vi anerkender til fulde det store arbejde, ekspertgruppen har lagt, og bakker fuldt ud op om de anbefalinger til genåbning af kultur- og idrætslivet, som anbefalingerne baner vejen for i den netop offentliggjorte rapport. Men arbejdet er sat for sent i gang, og vi kan ikke se andet, end at der fortsat vil være restriktioner gældende for størstedelen af sommeren, som gør det urealistisk at holde festivaler af vores størrelser og med det fællesskab, der kendetegner dem. Derfor appellerer vi nu kraftigt til, at regeringens forhandlinger med partilederne ikke trækker ud, så vi kan få et endeligt svar,« skriver de.

Ifølge festivalerne har de »ventet længe nok«.

»Vi kan ikke vente længere. De tidligste festivaler finder sted allerede i maj,« skriver de syv festivaler og Dansk Live.

Men de kommer til at vente længere, end de allerede har gjort, for som bekendt er de politiske drøftelser af ekspertanbefalingerne endnu ikke gået i gang.

»Rapporten er lige blevet sendt ud, så nu skal vi alle have god tid til at læse den,« siger kulturminister Joy Mogensen til TV 2.

I en pressemeddelelse fra Kulturministeriet lyder det fra ministeren, at det foreløbigt vil være muligt at få kompensation frem til og med september.

»Regeringen og en række af Folketingets partier har tidligere på året besluttet at videreføre arrangørordningen frem til den 30. september 2021, så der kan kompenseres, hvis det viser sig, at arrangører ikke kan afholde større arrangementer som følge af covid-19-relaterede restriktioner. Det er meget vigtigt, at vi har fået et økonomisk sikkerhedsnet på plads,« siger Joy Mogensen i ministeriets pressemeddelelse.

Hos Smukfest i Skanderborg, der efter planen skal afvikles i august, er man anderledes positivt stemt over for ekspertgruppens anbefalinger. Faktisk giver anbefalingerne Smukfest håb om, at de kan afvikle musikfesten i den skanderborgensiske bøgeskov, siger talsmand Søren Eksildsen til Ekstra Bladet.

Han understreger, at der indtil videre blot er tale om anbefalinger, og at de endelige rammer bliver et resultat af politiske forhandlinger.

»Men jeg mener, at vi har kompetencerne til at afholde en festival inden for de rammer, der her bliver lagt op til,« siger Søren Eskildsen til Ekstra Bladet.

Læs også