Serier

Chipmanglen giver længere global leveringskrise

Corona rammer verden
Manglen på chips har blandt andet ramt produktionen hos flere store bil- og elektronikproducenter. Foto: Bloomberg/Liesa Johannssen-Koppitz

Den globale chipmangel kan give langsigtede og mærkbare konsekvenser for elektronikproducenter og -forhandlere.

Det skriver Børsen.

Chipmanglen er opstået under coronapandemien og er blandt andet forårsaget af en større efterspørgsel på mikrochips, der bruges til produktionen af elektronik.

Manglen på chips har blandt andet ramt produktionen hos flere store bil- og elektronikproducenter.

- For forbrugerne er det jo irriterende i den forstand, at der måske er lang ventetid på den nyeste elektronik. For virksomhederne er det kritisk, fordi de kommer til at mangle de komponenter, som de skal bruge i produkterne. Det betyder i sidste ende tabte ordrer, siger Peter Bay Kirkegaard, der er seniorkonsulent i Dansk Industri, til Børsen.

Han venter, at manglen på chips kan føre til prisstigninger på elektronik i fremtiden.

Problemet vil vare ved, da det kan tage lang tid at øge produktionen af mikrochips, siger Jörg Hübner, der er direktør for DTU Nanolab, til Børsen.

- Det har noget at gøre med, at når man bygger en fabrik, så bliver den typisk lavet til at køre med 100 pct. kapacitet. Det er ekstremt dyrt at bygge. Ud over det skal også forsyningskæden følge med, og det kræver en del råstoffer, siger han.

BRANCHENYT
Læs også