Erhverv

Direktør efter melding om negative renter: »Dagens mest glædelige nyhed«

I SMVdanmark er man glad for erhvervsminister Simon Kollerups udmelding om, at grænsen for negative renter er nået.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) mener, at grænsen for negative renter er nået. Foto: Jens Dresling

Erhvervsminister Simon Kollerups udmelding om, at grænsen for negative renter nu er nået, møder opbakning blandt landets små- og mellemstore virksomheder. I organisationen SMVdanmark kalder adm. direktør Jakob Brandt det for »dagens mest glædelige nyhed«.

»Denne renteskrue, som bankerne nu én efter én begynder at dreje på, er ved at blive et kæmpe problem for virksomhederne, især i den økonomisk pressede situation mange står i lige nu,« lyder det fra Jakob Brandt.

Tirsdag formiddag skrev Simon Kollerup på Facebook, at han nu vil have sat en stopper for udviklingen med negative renter i landets banker.

»Grænsen for negative renter i banken er nået. Jeg mener, at det skal stoppe nu. Det bliver simpelthen for grådigt, når bankerne leverer store overskud, men alligevel fortsætter med at pålægge negative renter på flere og flere danskere,« lyder det fra Simon Kollerup.

I løbet af den seneste uge er der blevet skruet på renteloftet og rentesatserne i to af landets største banker, og ifølge en analyse fra SMVdanmark betalte erhvervslivet 1,6 mia. kr. i negative renter i 2020. Denne regning kan ifølge analysen vokse til 3 mia. kr. i 2022.

»I modsætning til privatkunder, kan virksomheder ikke i samme omfang undgå negative renter, fordi de langt oftere kommer op over bundgrænsen og også har større summer stående. De er tvunget til at have penge på kontoen til at betale blandt andet lønninger og leverandører, og derfor kan dette blive en pengemaskine for bankerne, hvor virksomhederne ikke kan stille ret meget op,« lyder det fra Jakob Brandt.

Han mener, at det i sidste ende kan gå ud over væksten i samfundet.

»Det er penge, som virksomhederne kunne bruge på investeringer til at komme videre efter coronakrisen. Især de mindre virksomheder står til at skulle til lommerne, for de har ikke den samme forhandlingsstyrke som de store virksomheder. Det er stærkt uheldig timing af bankene. Derfor er det meget glædeligt, at erhvervsministeren nu vil gribe ind,« lyder det fra Jakob Brandt.

Finans Danmark taler omvendt direkte imod et indgreb.

»Det er helt grundlæggende forkert med politisk indblanding i prisfastsættelsen for banker eller andre erhvervsvirksomheder. Men vi mødes gerne med ministeren, hvor vi forhåbentlig får lejlighed til at vende alle nuancerne og tale om, hvad der tjener danskerne bedst i det lange løb,« lyder det fra Ulrik Nødgaard, der er adm. direktør i Finans Danmark.

»Negative renter ikke er noget, de danske banker har fundet på. De kommer fra Nationalbanken og har været der siden 2012. De danske banker har i mange år undladt at sende regningen videre til deres kunder - selv om de isoleret set har tabt penge på det. I længden kan private virksomheder ikke sælge deres produkter til under produktionspris - det gælder også for banker. Og bankernes indtjening er faktisk lavere end i det øvrige erhvervsliv,« lyder det fra Ulrik Nødgaard, som samtidig peger på, at de negative indlånsrenter er blevet fulgt af lave udlånsrenter.

BRANCHENYT
Læs også