Erhverv

Britisk dommer afviser dansk milliardkrav i sag om udbytteskat

High Court i London har i dag afvist et stort søgsmål mod finansmanden Sanjay Shah og andre, der har lænset den danske statskasse.

Artiklens øverste billede
Sanjay Shah, der er mistænkt for at være involveret i svindel med udbytteskat. Foto: PR

Det store retsopgør mod især den britiske finansmand Sanjay Shah ser ud til at lide skibbrud i London. Eller i hvert fald har det ramt et mindre isbjerg på vejen.

Den britiske High Court i London har afvist et stort søgsmål mod finansmanden. Søgsmålet skulle ellers skaffe nogle af de mange milliarder fra udbytteskattesagen retur til statskassen.

Sagen brød igennem i 2015, hvor Skat advarede Bagmandspolitiet om omfattende svindel med udbytteskat for over 12 mia. kr.

Det var især finansmanden Sanjay Shah, der blev udpeget som hovedmistænkt, men også andre personer er siden blevet inddraget.

Sagen om de manglende penge fra udbytteskat trækker også spor til andre lande, der har oplevet en lignende form for svindel. De anklagede beskyldes for at have sikret sig skattefri udbytter som aldrig burde have været udbetalt.

Det er uvist om Skattestyrelsen (det tidligere Skat, red.) kan få lov til at anke afgørelsen efter den britiske dommers afvisning.

Men den udlægning er Skattestyrelsen imidlertid uenig i, og styrelsen har allerede taget skridt til af appellere dommen.

»Retten i Londons dom fastslår, at Skattestyrelsens krav mod de sagsøgte i England ifølge engelsk ret reelt udgør et skattekrav, der ikke kan prøves af de engelske domstole, og Skattestyrelsens søgsmål afvises derfor af retten,« skriver Skattestyrelsen i en meddelelse.

Skattestyrelsen skriver, at den er meget overrasket over dommen og er grundlæggende uenig i dommens præmisser.

Navnlig i lyset af, at Retten i New York i 2018 tog stilling til et tilsvarende spørgsmål, og i den forbindelse tilkendegav, at der i forhold til Skattestyrelsens søgsmål i USA ikke umiddelbart var tale om skatteretlige krav.

»Ligeledes er der både i Danmark og i andre lande taget strafferetlige skridt i sagskomplekset, hvilket efter Skattestyrelsens vurdering understøtter, at der har været tale om svig. Skattestyrelsen har på den baggrund allerede taget skridt til at appellere afgørelsen. Skattestyrelsen afventer nu sagens videre gang i det engelske retssystem,« skriver Skattestyrelsen.

De egentlige retssager skal efter planerne gå i gang i New York og London til næste år. Sanjay Shah blev i januar tiltalt for groft bedrageri af bagmandspolitiet.

Skattestyrelsens søgsmål i bl.a. England udspringer af, at Danmark i perioden fra 2012 til medio 2015 blev udsat for formodet svindel med refusion af angiveligt indeholdt udbytteskat for et samlet beløb på ca. 12,7 mia. kr.

Skattestyrelsen har i den anledning over de seneste år iværksat en lang række civilretlige tiltag med henblik på at stille de ansvarlige aktører til ansvar og tilbageføre så mange som muligt af de 12,7 mia. kr. til den danske statskasse, herunder er der bl.a. anlagt civilretlige søgsmål i flere lande.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.