Kan succes måles på velstand?
De lokale i Hong Kong har meget fokus på at tjene penge. Og gerne flere end sidste år.
Gong hay fat choy.
Det kantonesiske udtryk hørtes over hele Hong Kong i februar, da oksens år blev fejret i forbindelse med det kinesiske nytår. Til at begynde med, var jeg sikker på, at denne frase betød godt nytår, men dette ændrede sig, da vores marketing-professor ønskede os godt nytår på engelsk. Her ønskede han os et blomstrende nyt år, hvor vi ville tjene flere penge end i det nuværende år.
Det gik derfor op for mig, at det kinesiske nytår i høj grad er præget af et ønske om at tjene flere penge i det kommende år. Ældre familiemedlemmer giver deres børn og børnebørn små røde kuverter med penge for at hjælpe dem på vej.
Samtidig fandt jeg ud af, at det kinesiske nytår ikke er en enkeltstående begivenhed med fokus på velstand. Nytåret er derimod en afspejling af kulturen i Hong Kong, hvor succes ofte bliver målt på mængden af midler, og hvor penge er et billede på, hvor meget man har været villig til at arbejde.
Dette var uvant for mig, da man i Danmark ofte undgår at tale om penge og samtidig er påvirket af den historiske jantelov: »Du skal ikke tro, du er noget.«
Efter at have mødt flere af de arbejdende i Hong Kong, fik jeg bekræftet mine observationer.
Til en frokost i den lokale Science Park med tre erhvervsfolk så jeg igen et fokus på penge komme frem. Den ene Hongkonger lukkede netop en handel, mens vi spiste, og han citerede straks Jordan Belfort fra filmen the Wolf of Wall Street, hvorefter han begyndte at slå sig på brystet og brumme for at imitere den kendte filmscene.
Derefter fortalte hans kollega, at han udelukkende skulle være et par år i investeringsvirksomheden for at kunne komme ind i en startup i Shenzhen i Kina, hvor han havde store drømme om at kunne tjene mange millioner.
Efter disse snakke var jeg sikker på, at dette fokus lå dybt i den kinesiske opdragelse og kultur, men da jeg kiggede godt efter, kunne jeg se den samme stræben efter velstand hos nogle af udlandsdanskerne i Hong Kong. En af dem nævnte, at en af grundene til stadig at være i Hong Kong er mængden af penge, som der er mulighed for at tjene. Lønningerne er simpelthen for gode til at droppe, da disse ville være svære at opnå i Danmark.
Hjemme i Danmark er det dog stadig ikke lige så accepteret at snakke højt om, hvor meget man har stående på bankbogen. Om dette er på grund af janteloven eller derimod en anden forståelse af, hvad succes skal måles på, ved jeg ikke.
Det er dog interessant, om kulturen og muligheden for at opnå stor økonomisk frihed er en af grundene til, at danskere bliver boende længe i Hong Kong, og om velstand i samme grad kommer til at blive det mest fremtrædende succeskriterie i Danmark.
NIELS KRISTIAN DAMSGAARD, studerende på CBS-programmet Globe