Erhverv

Kommer fra colombiansk flyselskab: SAS har fundet sin nye topchef

Hollandske Anko van der Werff skal fremover stå i spidsen for det skandinaviske flyselskab

SAS har som alle andre flyselskaber været hårdt ramt af coronakrisen. Foto: Tariq Mikkel Khan .

SAS skal for første gang nogensinde i selskabets historie ledes af en person, der ikke har sine rødder i Skandinavien. Det står klart, efter at SAS i en børsmeddelelse har sat navn på sin nye topchef. Valget er efter en »omfattende, grundig og intens proces« faldet på hollandske Anko van der Werff, der kommer fra en stilling som topchef i det colombianske flyselskab Avianca.

»Anko har en stor viden om flyindustrien og lang erfaring fra forskellige internationale luftfartsselskaber. Dette vil være vigtigt i forhold til at tackle de udfordringer, SAS vil stå over for i de kommende år i en uforudsigelig genopretningsperiode efter covid-19,« udtaler Carsten Dilling, der er bestyrelsesformand i SAS, i forbindelse med udnævnelsen.

Anko van der Werff
 • 2019-nu: Adm. direktør, Avianca Holdings
 • 2014-2019: Kommerciel direktør, Gropo Aeromexico
 • 2010-2014: Senior Vice President mm., Qatar
 • 2000-2010: Skiftende stillinger i Air France-KLM, blandt andet kommerciel direktør for den britiske afdeling
 • Anko van der Werff overtager posten efter Rickard Gustafson, som efter 10 år i stilling som topchefen i SAS i januar i år meddelte, at han fremover skal stå i spidsen for den svenske industrikoncern SKF, der blandt andet producerer kuglelejer.

  Ifølge meddelelsen vil Karl Sandlund, der har titel af chief commercial officer, fungerer som adm. direktør i SAS, indtil Anko van der Werff tager over til juli.

  Anko van der Werff har siden 2019 været topchef i Avianca. Inden da var han fra 2014 til 2019 i Grupo Aeromexico, hvor han også var topchef.

  »Jeg er meget beæret over at være SAS’ nye adm. direktør. SAS er det førende luftfartsselskab i Skandinavien med et stærkt brand og en stolt luftfartshistorie,« lyder det fra Anko van der Werff.

  Selv om han er den første ikke-skandinav til at stå i spidsen for SAS er det ikke ensbetydende med, at han ikke kender til Skandinavien. Inden de to stillinger som topchef på den anden side af Atlanterhavet har Anko van der Werff arbejdet i Qatar Airways og i Air France KLM. I Air France KLM havde han titlen maketing manager for northern europe og senere blev han regional manager for Sverige, Finland og Baltikum. Begge dele med base i Stockholm.

  »Jeg er også begejstret for at vende tilbage til Skandinavien. Jeg har meget gode minder fra mine fire år her, både fra et professionelt perspektiv, men også fra et familiesynspunkt, da vores to ældste børn blev født her. Det er ingen hemmelighed, at covid-19 har påvirket hele luftfartsindustrien, men SAS har et stærkt fundament at bygge videre på, og jeg er sikker på, at SAS vil komme stærkere ud ved at arbejde sammen mellem alle interessenter,« lyder det fra Anko van der Werff.

  Læs også