Erhverv

Stjerneinvestor til nye aktionærer: Her er den bedste slags investering

Traditionen tro var Warren Buffett og Charlie Munger i centrum, da Berkshire Hathaway lørdag afholdt generalforsamling - og investorduoen delte både ud af gode råd, advarsler og stikpiller.

Warren Buffett og Charlie Munger er hvert år i centrum til generalforsamlingen i investeringsselskabet Berkshire Hathaway. Arkivfoto: REUTERS/Scott Morgan

Lørdag aften dansk tid var investorøjne fra hele verden rettet mod USA, da Warren Buffetts hæderkronede selskab Berkshire Hathaway afholdt dets årlige generalforsamling – populært kaldet ”Woodstock for kapitalister”.

Det skriver flere amerikanske medier.

Hvert år mødes flere tusinde aktionærer til det årlige arrangement, som normalt finder sted i Omaha, men i år måtte Warren Buffett sammen med sin højre hånd, Charlie Munger, tale til et webcam frem for menneskemængderne.

Traditionen tro var der kæmpe forventninger til investor-ikonerne. Mange anser Buffett og Mungers betragtninger som det rene guld og var derfor spændte på at høre duoens holdninger til det seneste års tendenser i markedet.

Allerede fra start slog Warren Buffett fast, at han havde ”lektioner” klar til de nye, private investorer, der det seneste år er hoppet ind i aktiemarkedet i rekordfart og ifølge flere analytikere har bidraget til markedets enorme bevægelser.

Den garvede investor startede sin præsentation med at vise en liste med de 20 største selskaber i verden – heriblandt Apple, Amazon, Alphabet, Saudi Aramco, Microsoft og Facebook. Dernæst stillede han et retorisk spørgsmål om, hvor mange af dem, der stadig vil være på listen om 30 år.

Til det mindede ”Oraklet fra Omaha”, som han populært kaldes, seerne om, at ingen af de 20 største virksomheder i 1989 er på listen i dag. For blot 30 år siden var halvdelen af de mest værdifulde selskaber globalt set japanske, mens Exxon, IBM og GE var blandt de få amerikanske på listen.

»Det fortæller bare, at kapitalismen har fungeret utroligt godt, især for kapitalisterne (...) Verden kan ændre sig på meget, meget dramatiske måder,« fortalte Warren Buffett seerne og tilføjede i samme dur, at den bedste måde at investere på er via indeksfonde, der følger det brede marked.

Stjerneinvestoren understregede senere – til advarsel for nye investorer – at det er mere kompliceret end som så at finde frem til gode selskaber at investere i, og at det ikke er nok bare at smide penge i en lovende industri.

»Der er meget mere i at vælge aktier end at finde ud af, hvad der ender med at blive en vidunderlig industri i fremtiden,« forklarede Buffett.

For at underbygge pointen viste han en liste over bilfabrikanter gennem årene, som startede med bogstavet ”M” – og listen var så lang, at den ikke kunne fremvises på PowerPoint-præsentationen. Den 90-årige investor tilføjede, at over 2.000 virksomheder gik ind i bilindustrien i 1900-tallet, fordi investorer og entreprenører forventede en lys fremtid for branchen.

Men langt størstedelen er gået konkurs, og i dag er der ganske få tilbage.

Tilkomsten af nye investorer, som søger lykken i aktiemarkedet, vækker desuden bekymring hos investeringsoraklet, som mener, at kurtagefri handelsplatforme har bidraget til, at markedet er blevet »spilfiseret«.

»Det er en betydelig del af kasino-gruppen, der er gået ind i aktiemarkedet det seneste år eller halvandet,« fremhævede den amerikanske investor.

På et tidspunkt gik snakken på den seneste kritik, som Berkshire Hathaway har været genstand for på baggrund af, at investeringsselskabets har ejerskab i store producenter af fossile brændstoffer såsom Chevron.

Her svarede Warren Buffett, at han ikke har et problem med at eje aktier i selskabet, og at han forventer, at det også vil bidrage til samfundet, efterhånden som verden går en mere grønnere fremtid i møde.

»Der er noget ved enhver virksomhed, som – hvis du vidste det – du ikke vil kunne lide. Hvis du forventer perfektion hos din ægtefælle, venner eller virksomheder, vil du ikke finde den,« sagde den kendte investor.

Det var dog ikke alene Warren Buffett, der fik lov til at ytre sine holdninger i forbindelse med den enorme generalforsamling. Også 97-årige Charlie Munger, der er næstformand i Berkshire Hathaway og Buffetts trofaste højre hånd, gav sit besyv. Han skød især med skarpt mod kryptovalutaer:

»Jeg synes, at hele den forbandede udvikling er modbydelig og i strid med civilisationens interesser,« sagde Charlie Munger og kaldte på samme tid bitcoin for »et finansielt produkt opfundet ud af den tynde blå luft«.

»Selvfølgelig hader jeg bitcoin-succesen. Jeg morer mig ikke over en valuta, der er så nyttig for kidnappere og afpressere,« tilføjede han.

På det mere makroøkonomiske plan advarede Charlie Munger om det høje offentlige forbrug og de i øjeblikket ekstremt lave renter. Han mener ikke, at det nuværende økonomiske klima er bæredygtigt på den lange bane.

»De moderne monetære teoretikere er mere selvsikre, end de burde være. Jeg tror ikke, at nogen af os ved, hvad der vil ske. Jeg synes, der er en god chance for, at denne ekstreme adfærd er mere brugbar, end folk troede. Men jeg ved, at hvis man bare fortsætter med at gøre det uden nogle grænser, vil det ende i en katastrofe,« lød det fra Charlie Munger.

Læs også
Top job