Erhverv

Snart løber "Woodstock for kapitalister" af stablen: Her er forventningerne

Hvert år følger investorer fra hele verden trofast med, når stjerneinvestorerne Warren Buffett og Charlie Munger går på scenen til generalforsamlingen i Berkshire Hathaway.

Warren Buffett er en af verdens mest kendte og succesfulde investorer. Foto: Bloomberg/Houston Cofield

Når stjerneinvestoren Warren Buffett i aften dansk tid indtager scenen til den årlige generalforsamling i det hæderkronede investeringsselskab Berkshire Hathaway, bliver det en seance ud over det sædvanlige.

Det skriver flere amerikanske medier.

Normalt samles flere tusinde mennesker til det, der kaldes ”Woodstock for kapitalister”, i Omaha, Nebraska, men i år har coronapandemien gjort, at Warren Buffett og makkeren Charlie Munger går på scenen foran tomme tribuner i Los Angeles - dog med tilskuere foran skærmene i hele verden.

Her kan de to Berkshire Hathaway-ikoner se frem til tre og en halv time med spørgsmål fra investorerne, som i år forventes at gå kritisk til værks.

For investeringsselskabet har den seneste tid modtaget kritik fra flere af dets aktionærer. Selvom Berkshire Hathaway har leveret fornuftige afkast flere år i streg, er de utilfredse med, at selskabet ikke har fulgt med tiden.

Kritikere mener først og fremmest, at Berkshire Hathaway ikke har taget klimaforandringerne alvorligt og fremlagt en plan for, hvordan selskabet gennem flere grønne investeringer kan være med til at løse klimakrisen.

På samme tid beskyldes investeringsselskabet for ikke at have gjort nok for at sikre mangfoldighed hos datterselskabernes 360.000 medarbejdere.

En af de største aktionærer, som har meldt sig på banen i diskussionen, er den californiske pensionsfond Calpers. Fonden har i forvejen meddelt, at den vil afstå fra at stemme for genvalget af flere bestyrelsesmedlemmer, skriver Wall Street Journal.

Fonden begrunder beslutningen med, at Berkshire Hathaways ikke har undersøgt risici og muligheder forbundet med klimaforandringerne, og at det ikke er gennemskueligt, hvordan investeringerne påvirkes af den grønne omstilling.

Warren Buffett har før slået fast, at han ikke vil lade politiske synspunkter påvirke Berkshire Hathaways investeringer, og at det er op til de enkelte datterselskaber at bestemme, hvordan de vil tackle klimaudfordringerne.

Forventningen er desuden, at Warren Buffett vil fortælle mere om, hvad Berkshire Hathaway vil gøre med de 138 mia. dollars, som selskabet har liggende i bankboksen. Gennem flere år har Buffett talt om at foretage et opkøb i »elefantstørrelse«, der endnu ikke er blevet til noget, ifølge CNBC.

Traditionen tro håber investorerne også at høre mere om Warren Buffetts holdning til markedets udvikling – og måske også om han tror, der er en risiko for dannelsen af bobler i både aktie- og kryptovalutamarkedet.

Til sidst venter aktionærerne spændt på nyheder om, hvem der skal tage over for den 90-årige stjerneinvestor med øgenavnet ”Oraklet fra Omaha” og Charlie Munger. Buffett er både adm. direktør, bestyrelsesformand og investeringsdirektør i Berkshire Hathaway, som han overtog i 1965.

Warren Buffett indtager i øjeblikket 8.-pladsen på Bloombergs liste over verdens rigeste personer med en samlet formue på omtrent 104 mia. dollars, hvilket svarer til 643 mia. kr.

Læs også
Top job