Erhverv

Stjerneinvestor i brev til aktionærer: Hold jer væk fra denne investering

Traditionen tro har det 90-årige investeringsorakel Warren Buffett udsendt sit årlige brev til aktionærerne i Berkshire Hathaway, som han står i spidsen for.

Hvert år udsender den 90-årige mangemilliardær et brev til Berkshire Hathaways investorer. Foto: Bloomberg/Houston Cofield

Lørdag offentliggjorde Warren Buffetts hæderkronede selskab Berkshire Hathaway dets regnskab for 2020, og traditionen tro udsendte den 90-årige stjerneinvestor et brev til aktionærerne med sine iagttagelser.

Det beretter flere internationale medier.

Hvert år bliver aktionærbrevet fra ”Oraklet fra Omaha” nærlæst af små og store investorer verden over. For mange er brevet med til at forme deres forventninger til markedet.

Særligt i år er aktionærbrevet opsigtsvækkende, da Warren Buffett og Berkshire Hathaway hverken har lavet betydelige opkøb eller kommet med særlig mange kommentarer til den verdensøkonomiske tilstand under coronakrisen.

Forventningerne til, at stjerneinvestoren skulle åbne op om sine forventninger til aktieåret 2021, var derfor enorme.

Warren Buffett adresserer ikke coronakrisen direkte i brevet. Til gengæld meddeler han bemærkelsesværdigt, at Berkshire Hathaway i år ikke afholder sin generalforsamling, som populært kaldes »Woodstock for kapitalister«, i byen Omaha, hvor han kommer fra, men virtuelt i Los Angeles.

Med henhold til investeringer giver Warren Buffett aktionærerne en simpel og kontant anbefaling med på vejen: Hold jer fra at investere i obligationer – både høj- og lavrisiko. Det er ifølge ham ikke der, man får afkast lige nu.

»Obligationer er ikke stedet at være i disse dage,« skriver Warren Buffett med henvisning til, at renten på amerikanske tiårige statsobligationer er faldet markant, og at stadig flere af verdens største økonomier udsteder statsobligationer med minusrente.

På grund af de ekstremt lave renter spår han en dyster fremtid for især pensions- og forsikringsselskaber, som ofte holder mange obligationer.

»Nogle forsikringsselskaber såvel som obligationsinvestorer forsøger måske at pynte på de patetiske afkast, der er tilgængelige lige nu, ved at omdirigere deres køb mod obligationer udstedt af svage låntagere. Men risikable lån er imidlertid ikke svaret på ugunstige renter,« skriver han.

Brevet igennem understreger Warren Buffett sit velkendte mantra om at lave langsigtede investeringer inden for en bred skare af virksomheder.

På samme tid fremhæver han sin tro på, at USA vil genfinde væksten.

»Til trods for nogle alvorlige afbrydelser har vores lands økonomiske fremskridt været betagende. Vores urokkelige konklusion er: Sats aldrig mod Amerika,« skriver han om landets økonomiske vækstpotentiale.

Det blev i februar kendt, at Berkshire Hathaway har købt aktier i flere store selskaber som den amerikanske telegigant Verizon, olieselskabet Chevron og teknologikæmpen Apple, som investeringsselskabet nu ejer 5,4 pct. af.

Netop Apple udpeger Warren Buffett som en af sine bedste investeringer. Siden 2016 har Berkshire Hathaway opbygget en position i selskabet til en samlet værdi af 120 mia. dollars, men prisen for at bygge den var vel at mærke blot 31 mia. dollars, skriver erhvervsmediet Bloomberg.

Ligesom mange andre investeringsselskaber sammenligner Berkshire Hathaway dets afkast med udviklingen i de brede aktieindeks – mere præcist S&P 500, der indeholder de største og vigtigste selskaber i USA.

Men ifølge brevet fra Warren Buffett har Berkshire Hathaway klaret det markant dårligere end det brede indeks i løbet af 2020. Faktisk har aktieguruens investeringsselskab leveret et afkast på blot 2,5 pct.

Til sammenligning har S&P 500 givet et afkast på ca. 18 pct. i perioden.

Specielt flybranchen har været et dyrt bekendtskab for Warren Buffett, der indtil maj sidste år var storinvestor i flyselskabet Delta Airlines, før han solgte ud af sine aktier. Herefter meddelte den erfarne investor, at flyindustrien fortsat vil være hårdt ramt mange år ud i fremtiden.

Warren Buffett meddelte i 2019, at Berkshire Hathaway er på udkig efter »en erhvervelse i en anseelig størrelsesorden,« men at priserne på daværende tidspunkt var skyhøje. Opkøbene er derfor udeblevet.

Uro i aktiemarkedet og centralbankernes opkøb har tilsyneladende ikke gjort det nemmere for Warren Buffett at finde investeringsmuligheder.

Ifølge Wall Street Journal ligger investeringsselskabet i øjeblikket inde med en kontantbeholdning på over 150 mia. dollars svarende til 920 mia. kr.

Warren Buffett betragtes i dag som verdens 7. rigeste person med en formue på omtrent 93 mia. dollars, ifølge Bloomberg Billionare Index.

Læs også
Top job