Erhverv

Tilbyder positive renter: Facit Bank har fået tusindvis af kunder, men taber uventet mange millioner

Netbaserede Facit Bank tilbyder positive indlånsrenter og har fået masser af nye kunder. Men udlånet går ikke hurtigt nok, og derfor tabte banken flere penge end forventet i 2020.

Niels Thorborg ejer Facit Bank gennem sin milliardkoncern. Facit Bank åbnede for indlån i december 2019.

Negative renter er ét af tidens varmeste debatemner.

Især efter erhvervsminister Simon Kollerup (S) for nylig blæste til kamp mod den grænse for negative indlånsrenter, som gradvist flytter sig blandt de fleste danske banker.

Men i den nye netbaserede Facit Bank har man fra begyndelsen gået imod strømmen og slået sig op på positive indlånsrenter, heriblandt fordi banken ikke har udgifter til filialer.

Det har tilsyneladende lokket danskere til i tusindvis. For siden Facit Bank, der er ejet af L’easy-milliardæren Niels Thorborg, åbnede for indlån i december 2019, har banken fået mere end 16.000 kunder.

Det anses som »tilfredsstillende« i et nyt 2020-regnskab fra Facit Bank, som dog stadig er en massiv underskudsforretning.

Helt konkret tabte Facit Bank 87,1 mio. kr. i fjor. Forventningen var et underskud på mellem 45 og 55 mio. kr.

»Resultatet lever ikke op til forventningerne og er negativt påvirket af, at udlånsvolumen ikke har udviklet sig som budgetteret. Det skyldes hovedsageligt, at låneefterspørgslen har været lav som følge af covid-19,« står der i det nye regnskab.

Selvom Facit Bank tilbyder positive indlånsrenter til sine kunder, har grænsen dog også flyttet sig hos den nye bank.

Fra juni 2020 til november 2020 var der tre forskellige bindingsperioder at vælge imellem. Den længste binding på fem år kastede en rente på 1,6 pct. af sig.

Siden den 19. november 2020 har man dog kun kunnet vælge en bindingsperiode på fem år, og det har været til en rente på 0,85 pct. i Facit Bank.

For at få den positive rente skal indlånet samtidig være på mellem 100.000 og 750.000 kr.

»Banken har med succes introduceret sine opsparingsprodukter i et indlånsmarked i forandring,« skriver Facit Bank i sit nye regnskab.

I 2021 forventer Facit Bank at åbne for usikrede forbrugslån til privatkunder i Sverige og Norge. Derfor planlægges en ny kapitaltilførsel til banken, som i 2020 fik tilført 127 mio. kr.

Facit Bank forventer en forbedret indtjening i 2021. Dog vil året stadig byde på et underskud på mellem 50 og 70 mio. kr., fremgår det af regnskabet.

»Det er ledelsens vurdering, at det fortsatte pres på den finansielle sektors indtjening, bl.a. grundet det lave renteniveau, vil fortsætte i 2021,« står der i regnskabet.

Facit Bank er som tidligere nævnt ejet af Niels Thorborg, der er én af Danmarks rigeste personer.

Han driver 3C-koncernen, der har brands som L’easy og D:E:R. Derudover består koncernen også af virksomheder som Odense Sport & Event, der ejer fodboldklubben OB, det nybyggede Hotel Odeon i Odense og cateringvirksomheden Kai Thor. Dertil kommer en betydelig ejendomsportefølje og en større ejerandel i den store udstødningskoncern Dinex, ligesom inkassofirmaet Føniks Inkasso i fjor blev føjet til virksomhedsporteføljen.

Koncernen har hovedsæde i Odense, omsætter for omkring 3 mia. kr. og beskæftiger 2.600 ansatte.

Læs også
Top job