Erhverv

DI er skuffet over eksperternes plan: Ikke nok hjælp til de hårdest ramte virksomheder

De økonomiske eksperters anbefalinger om at stoppe hjælpepakkerne får kritik fra DI. Det bliver for svært at få hjælp efter 1. juli, selvom en virksomhed lider, vurderer DI.

Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør for DI, er ikke tilfreds med anbefalingerne fra gruppen af økonomiske eksperter. Det bliver for svært at få hjælp efter 1. juli, mener han.

Dansk erhvervsliv skal ikke være på støtten mere end nødvendigt. Men selvom Danmark er i gang med en genåbning, vil der stadig være brug for hjælp til mange nødlidende virksomheder. Og det får de ikke meget af i de anbefalinger, som en økonomisk ekspertgruppe nu har afleveret til Folketinget.

Sådan lyder kritikken fra DI, hvor direktør Lars Sandahl Sørensen har studeret den 118 sider lange rapport.

For eksempel er det helt forkert at sætte en fast skæringsdato for, hvornår de nuværende hjælpepakker skal stoppe.

»Med mindre ekspertgruppen ved præcist, hvornår restriktionerne bliver ophævet, bør de tilhørende kompensationsordninger ikke ophøre en fast dato som 1. juli. De skal følge genåbningsplanen og vaccinationskalenderen præcist for at give mening,« udtaler DI-direktøren i en skriftlig melding.

De økonomiske eksperter slår på tromme for, at alle hjælpepakker er væk den 1. juli, men at nye støtteordninger derefter skal hjælpe de hårdest ramte brancher. Anbefalingen er dog, at hjælpen højst skal stå på i tre måneder, og at kravene for at få hjælp skrues i vejret i forhold til i dag.

»Det her risikerer at skubbe virksomheder og arbejdspladser ud over kanten. Mange har været lukket for kunder i op mod et år. Spillesteder har ikke haft tilskuere, og messecentre har ikke haft gæster. Vi foreslår, at ordningerne skal løbe året ud, og at kravet om omsætningstab på 50 pct. sænkes,« udtaler Lars Sandahl Sørensen.

Rejsebranchen og luftfart kommer ikke til at være på fode og klare sig selv inden efteråret, så der er brug for en politisk beslutning om en længerevarende støtte, hvis de skal overleve krisen, vurderer DI. Og så skal teatre, store koncertsteder og andre med lang planlægningshorisont have hjælp i form af langsigtede planer, som de kan stole på ikke bliver lavet om, lyder meldingen.

Rapporten fra de tre økonomiske eksperter – med professor Torben M. Andersen i spidsen – landede i dag på politikernes skrivebord. Anbefalingerne udgør et fundament for de forhandlinger, som nu er gået i gang på Christiansborg, men den endelige plan for hjælpepakkerne er helt op til politikerne.

Læs også
Top job