Serier

Branchedirektører efter ny genåbningsaftale: Endelig kan der igen bookes fester og konferencer

Erhvervslivet kan med en ny genåbningsaftale atter holde møder og konferencer ude i byen, mens bryllupper og private fester på bl.a. restauranter igen må vare hele natten.

Corona rammer verden
Med nattens genåbningsaftale, kan der fra 6. maj holdes bl.a. brylluper og studenterfester for private selskaber også efter kl. 23. Arkivfoto: Stine Bidstrup.

To ugers diskussion om en omdiskuteret særregel er slut. Fra på torsdag skal gæster ikke længere bestille bord før ankomst til et værtshus eller spisested.

Regeringen og partierne i Folketinget - bortset fra Nye Borgerlige - blev natten til tirsdag enige om næste runde i corona-genåbningen med virkning fra den 6. maj.

Aftalen

Genåbningsaftale mellem regeringen og Folketingets partier (ud over NB) fra 6. maj indeholder bl.a.:

  • Konferencer og møder med erhvervsmæssige og faglige formål genåbner med coronapas og op til 1.000 deltagere i sektioner á 500, hvor deltagerne i det væsentlige er siddende.
  • Kravet om forudgående bordreservation, der er tidsmæssigt adskilt med 30 minutter fra ankomsten, på indendørs serveringssteder ophæves.
  • Serveringssteder og lejede festlokaler samt private gildesale, stalde, lader, forsamlingshuse eller lignende kan holde åben efter kl. 23 for private arrangementer.
  • Det gælder f.eks. bryllupper, sølvbryllupper, guldbryllupper, konfirmationsfester, studenterfester, fødselsdage og lignende arrangementer, hvor deltagerne kender hinanden i forvejen, forudsat at kun personer, der deltager i arrangementet, har adgang til serveringsstedet mv.
  • Der må endvidere serveres alkohol i tiden fra kl. 22 til kl. 5, såfremt fornødne bevillinger foreligger, og arrangementet afholdes inden for rammerne af forsamlingsforbuddet.
  • På serveringssteder vil der gælde sædvanlige krav om coronapas og arealkrav.

Kilde: Justitsministeriet.

Den nye aftale betyder, at en regel om at gæster skal bestille bord senest 30 minutter før ankomst ved indendørs servering, forsvinder igen. Afskaffelsen af den udskældte regel vækker glæde i bl.a. DI.

»Reglen har ikke givet mening for et særdeles hårdt ramt erhverv, så det er godt, at vi slipper for den nu,« udtaler adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, DI, om beslutningen.

Et folketingsflertal blev den 22. marts enige om at genåbne for indendørs servering på restauranter, caféer og værtshuse den 6. maj alene med krav om brug af coronapas.

Reglen har ikke givet mening for et særdeles hårdt ramt erhverv, så det er godt, at vi slipper for den nu.

Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI

Efterfølgende blev genåbningen fremrykket til den 21. april med et yderligere krav om »forudgående bordbestilling«. Et krav som efterfølgende blev udmøntet til et bookingvarsel på 30 minutter i retningslinjerne fra Erhvervsministeriet.

»Det er yderst glædeligt, at den regel nu forsvinder, og vores kritik er blevet hørt. Vi er i en fase med fortsatte udfordringer, da branchen stadig er underlagt krav om coronapas for gæster ved indendørs servering samt bl.a. arealkrav,« siger politisk chef Freja Brandhøj, DRC - Danmarks Restauranter & Caféer.

I genåbningen er der også restriktioner, så servering skal afsluttes kl. 22, og spisesteder samt værtshuse må lukke kl. 23.

Blandt de nye tiltag fra nattens aftale er dog, at der på serveringssteder og i lejede festlokaler atter kan holdes åbnet efter kl. 23 for private selskaber, hvor deltagerne kender hinanden i forvejen, og der samtidig ikke er adgang for andre gæster.

»Det har meget stor betydning for gennemførelse af bl.a. bryllupper, konfirmationsfester, studenterfester og fødselsdage, hvor det har ligget stille med bookinger i vores branche,« siger Freja Brandhøj.

Ud over manglende fester har bl.a. landets hoteller og restauranter været påvirket af stop for møder og konferencer i kraft af forsamlingsforbud og restriktioner.

Fra den 6. maj gælder ifølge den nye aftale følgende: »Konferencer og møder med erhvervsmæssige og faglige formål genåbner med coronapas og op til 1.000 deltagere i sektioner á 500, hvor deltagerne i det væsentlige er siddende.«

Den beslutning vækker glæde i erhvervslivet. DI-direktør Lars Sandahl Sørensen udtaler:

»Det har ramt mange især små virksomheder, som er underleverandører i branchen hårdt, at vi ikke har kunnet samles til møder og konferencer,« siger han.

Læs også
Top job