Serier

Brancheforening om bookingregel på restauranter: Regeringen kører spil for galleriet

Erhvervsminister Simon Kollerup fastslår efter melding fra SSI, at den omdiskuterede regel om 30 minutters bordbestilling på restauranter og værtshuse alligevel ikke kan afløses af en anden model.

Corona rammer verden
21. april kunne landets restauranter og værtshuse - som her Jagtstuen” i København - genåbne efter corona-tvangslukning siden december. Foto: Stine Bidstrup.

»Et spil for galleriet.«

Så kontant lyder meldingen fra politisk direktør Kirsten Munch Andersen i brancheorganisationen Horesta til, at erhvervsminister Simon Kollerup afviser at gå videre med et alternativt forslag til en omdiskuteret regel om bordbestilling på restauranter, værtshuse og spisesteder.

Siden onsdag i den forløbne uge har der som led i genåbningen været indført en regel om, at gæster skal bestille tid 30 minutter før ankomst ved indendørsservering. Det har mødt hård kritik fra branchen og blandt partier i Folketinget.

Efter kritikken kom frem, indkaldte erhvervsministeren for en uge siden branchen til at komme med et alternativt forslag. På et hasteindkaldt møde i det såkaldte sektorpartnerskab blev der derfor afleveret et bud som indeholdt bl.a. skærpede arealkrav for antal af gæster.

Ministeren meddelte, at det var han positiv over for at få gennemført. Simon Kollerup bad Statens Serum Institut (SSI) lave beregninger på effekten af coronasmitte.

Bookingvarsel:
  • I den oprindelige genåbningsaftale, som regeringen præsenterede den 22. marts, er der ikke krav om bordreservation eller et bookingvarsel.
  • Til gengæld stod restaurationsbranchen først til at skulle genåbne den 6. maj.
  • I udmøntningsaftalen af 16. april blev genåbningen fremrykket. Først for udendørs servering, og efterfølgende også for indendørs servering. Begge dele kunne derfor genåbne den 21. april.
  • Fremrykningen betød til gengæld et politisk krav om »forudgående bordbestilling«.
  • Det blev i Erhvervsministeriets retningslinjer for genåbningen, der blev udsendt den 18. april, vekslet til et krav om, at gæster, der vil sidde indendørs, skal booke tid mindst 30 minutter før ankomst til et spisested eller en beværtning.

Siden har branchen og partier rykket for en afklaring. Den kom tirsdag aften i en mail til Folketingets partier. Der meddeler ministeren, at SSI vurderer, at de alternative forslag »ikke i samme grad har effekt på smittespredningen som den nuværende regel om forudgående tidsbestilling«.

Derfor fastslår Simon Kollerup i brevet, at yderligere drøftelser om reglen, der i første omgang gælder til den 6. maj, overlades til de løbende forhandlinger om genåbning af Danmark mellem partilederne i Folketinget og regeringen.

»Det her forløb virker som et spil for galleriet. Nu er der gået en uge fra kravet blev indført til denne besked. Vi står over for en bededagsferie, hvor 30-minutters reglen vil koste omsætning hos vores medlemmer. Og hvor en ændret model allerhøjst vil få virkning for et par dage« siger Kirsten Munch Andersen, Horesta. Hun fortsætter:

»Nu er det afgørende, at reglen ophæves 6. maj som meddelt, og det afklares af partilederne de næste dage. Men jeg må erkende, at vi er skuffede over forløbet«.

Hos DRC - Danmarks Restauranter & Cafeer udtrykker politisk chef Freja Brandhøj på samme måde stor skuffelse og ærgrelse over, at der ikke er lyttet til branchen.

»Simon Kollerup gav en klar indikation af, at han var villig til at se på alternativer, men har endnu engang formået at sende et klart og utvetydigt signal om, at branchen har lav prioritet. Nu håber jeg, at aftalepartierne vil sørge for, at branchen overlever den her genåbning. Og det handler ikke kun om bookingreglen,« siger Freja Brandhøj.

Udover bordbestilling er spisesteder og værtshuse omfatter af arealkrav samt coronapas med negativ test eller vaccination for gæster ved indendørsservering.

Kravet om bordbestilling kom ind i den politiske aftale om en fremrykket genåbning fra den 21. april. Bookingvarslet om de 30 minutter var del af udmøntningen af aftalen, som Erhvervsministeriet efterfølgende udsendte som retningslinjer fra en myndighedsgruppe med også bl.a. andre ministerier og styrelser.

Finans har onsdag uden held gennem Erhvervsministeriets presseafdeling forsøgt at få interview med erhvervsminister Simon Kollerup om kritikken fra de to brancheforeninger af forløbet.

Erhvervsministeriet skriver dog i en mail til Finans efter henvendelsen, at sundhedsmyndighederne har lavet en risikovurdering af sektorens alternative model. Deri påpeges, »at den alternative model foreslået af branchen vil betyde, at smitten på serveringssteder øges«. Erhvervsministeriet skriver samtidig:

»Det er vurderingen, at den alternative model ikke har samme effekt på smittespredningen som den nuværende regel om forudgående bordreservation.«

BRANCHENYT
Læs også