Serier

Horesta glæder sig over ny genåbningsplan, men vil have flere restriktioner fjernet

Corona rammer verden
Restauranter kan fra på torsdag holde åbent senere end til kl. 23 til private arrangementer. Foto: Gregers Tycho HORESTAs politiske chef, Kirsten Munch Andersen.

Det var en glædelig nyhed, som restaurationsbranchen vågnede op til tirsdag morgen.

Foruden afskaffelsen af den stærkt kritiserede 30-minuttersregel om bordbestilling ved indeservering, kan der igen holdes møder og konferencer for erhvervslivet samt private fester efter kl. 23.

Det glæder Horesta, brancheorganisationen for hoteller og restauranter, at der endelig er blevet meldt klare retningslinjer ud for genåbningen af konferencer og messer, ligesom også den omdiskuterede 30-minuttersregel er skrottet efter langvarig kritik.

Det er urimeligt at forvente eller forlange, at vores medlemsvirksomheder skal kunne overleve på egen hånd, når staten lægger så store begrænsninger på driften

Kirsten Munch, politisk direktør i Horesta.

Kirsten Munch, politisk direktør i Horesta, håber dog samtidig, at flere af restriktionerne hurtigst muligt fjernes.

»Vores erhverv består af professionelle virksomheder, som er vant til at håndtere og styre gæstetrafik og sætte sikkerheden højt. Det giver ingen mening, at de både skal være underlagt krav om coronapas og samtidig en stribe af restriktioner,« siger hun i en pressemeddelelse.

Hovedpunkter fra genåbningsaftalen

* Alle elever i folkeskolen kan vende tilbage på fuld tid.

* 30-minutters-reglen om bordbestilling på barer og restauranter fjernes.

* Serveringssteder må holde åbent efter klokken 23.00 for særlige private arrangementer, hvor deltagerne kender hinanden i forvejen.

* Kravet om, at private fester slutter senest klokken 23.00, droppes.

* Indendørs idræt og fitnesscentre åbner for personer over 18 år mod fremvisning af coronapas.

* Spillesteder, teatre og biografer genåbner med krav om coronapas og op til 2000 tilskuere i sektioner à 500.

* Konferencer og møder med erhvervsmæssige og faglige formål genåbner med krav om coronapas og op til 1000 deltagere i sektioner à 500, hvor deltagerne hovedsageligt sidder ned.

* Forsamlingsloftet hæves til 25 indendørs og 75 udendørs.

Følgende genåbner fredag 21. maj:

* Alle elever på ungdoms- og voksenuddannelser kan møde med 100 procent fysisk fremmøde.

* Elever på videregående uddannelser kan komme tilbage på halv tid.

Kilde: Justitsministeriet / Ritzau.

Horesta mener, at de fortsatte coronarestriktioner som f.eks. coronapas og lukningskrav efter kl. 23 for barer og restauranter fortsat spænder ben for meget aktivitet og dermed forhindrer, at der kan komme tilstrækkelig økonomi i forretningen.

Ifølge Kirsten Munch er det alle dele af turisme- og oplevelseserhvervet, der er ramt. Fra restauranter og hoteller til kasinoer, møde-, messe- og konferencecentre, nattelivet, spille- og bankohaller, campingpladser, forlystelsesparker, vandrerhjem m.v.

»De hårde restriktioner gør det umuligt for os at få gang i omsætningen igen, og når regeringens eksperter samtidig lægger op til at udfase hjælpepakkerne fra den 1. juli, smider man store dele af erhvervet ud i det fri uden faldskærm. Det er urimeligt at forvente eller forlange, at vores medlemsvirksomheder skal kunne overleve på egen hånd, når staten lægger så store begrænsninger på driften,« siger Kirsten Munch.

Hun påpeger, at konsekvensen af de fortsatte restriktioner er, at aktiviteterne blot flytter andre steder hen.

»Vi så det sidste år, og vi vil se det igen nu. Når de professionelle serveringssteder skal lukke, fortsætter festen under private rammer uden restriktioner og lukketid. Det samme gælder andre aktiviteter, som mere trygt ville kunne foregå i professionelle rammer.«

Læs også
Top job