Erhverv

Pandora stopper brugen af diamanter fra miner

Selskabet vil fremover udelukkende bruge industrielt og dermed laboratoriefremstillede diamanter i sine smykker.

Pandora opgiver brugen af diamanter hentet ud af miner og satser i stedet udelukkende på diamanter fremstillet i et laboratorium. Foto: Pandora

Smykkekoncernen Pandora stopper med at bruge naturlige diamanter i sine smykker.

I fremtiden vil koncernens diamantsmykker bestå af diamanter fremstillet i et laboratorium i stedet for diamanter hentet ved hjælp af minedrift.

Koncernen har netop lanceret sin kollektion ”Pandora Brilliance”, der er den første kollektion med diamanter, der udelukkende er industrielt fremstillet.

»Pandora fortsætter sin søgen efter at gøre fantastiske smykker tilgængelige for flere mennesker. Det er en ny samling smukt designede smykker med diamanter, der er skabt af laboratoriet. De er lige så meget et symbol på innovation og fremskridt, som de er vedvarende skønhed og står som et bevis på vores igangværende og ambitiøse bæredygtighedsdagsorden. Diamanter er ikke kun for evigt, men for alle,« siger koncernchef Alexander Lacik fra Pandora.

De nye diamantsmykker har opnået at blive certificeret som CO2-neutrale og skabes for 60 pct. vedkommende gennem brugen af grøn energi.

Når Pandora lancerer samlingen globalt næste år, forventes diamanterne at blive fremstillet ved hjælp af 100 pct. vedvarende energi.

»Fremadrettet vil mineudvundne diamanter ikke længere blive brugt i Pandoras produkter,« skriver Pandora i forbindelse med offentliggørelsen af koncernens regnskab for 1. kvartal.

Diamanter fremstillet industrielt bedømmes på lige fod med ”rigtige” diamanter efter den internationale standard 4C – cut, colour, clarity og carat.

Diamanter fremstillet i et laboratorium har den samme optiske og kemiske sammensætning som naturlige diamanter.

Diamanter i naturen dannes mindst 60 km nede i jorden, hvor kulstof presses sammen under et enormt tryk og høje temperaturer gennem millioner af år.

Udviklingen af syntetiske diamanter har stået på i mange år, og i 1955 lykkedes det for General Electric. Siden er produktionen blevet forfinet med både anvendelse af laser, avancerede trykkamre og anden teknik.

Læs også
Top job