Erhverv

Regeringen vil booste sommerlivet i Danmark

Billigere billetter og hjælp til storbyturisme er blandt forslagene i regeringens sommerpakke, som dog ikke bliver konkret.

Regeringen vil  bl.a. sætte gang i turisme- og oplevelsesøkonomien og gøre det billigere at rejse indenrigs hen over sommeren. Arkivfoto: Laura Bisgaard Krogh

Igen i år må mange danskere nok holde sommerferie inden for landets grænser.

Og det samme gælder for mange af de udenlandske turister, som normalt ville flokkes om de danske strande, museer eller iskiosker sommeren over.

Derfor ønsker regeringen at hjælpe oplevelsesindustrien, kulturlivet og turismen gennem sommeren med en hjælpepakke på i alt 1,6 mia. kr.

Blandt andet skal storbyturisme hjælpes i gang igen efter et rædsomt coronaår, og det skal være billigere at rejse rundt i landet i sommerperioden – hvad enten det er med færge til en ø eller med toget til hovedstaden.

Eksempelvis kan det komme på tale at tilbyde billigere Orange-billetter eller billigere færgebilletter til de danske småøer ligesom sidste år, hvor der var stor succes med tilbuddet om gratis færgerejser for gående og cyklister i juli, ligesom mange valgte at købe et såkaldt rejsepas til al kollektiv trafik.

Ifølge Transportministeriet er gratis færger til småøer og sommerpas »i spil« igen denne sommer.

Finansminister Nicolai Wammen nævner som en mulighed, at der tilbydes en million Orange-billetter, som maksimalt koster 99 kr.

Sommerpakken indeholder blandt andet forslag om 280 mio. kr. målrettet en kickstart at turismeerhvervet, 205 mio. kr. til billigere indenrigstransport i sommerperioden og 315 mio. kr. til tiltag målrettet kulturområdet.

Hovedparten af pakken finansieres af den ”corona-krigskasse” på 9,2 mia. kr., som blev afsat på finansloven for i år.

Der fremgår ikke af regeringens udspil, hvordan pengene konkret skal uddeles. Det er op til forhandlingerne med Folketingets partier, som regeringen nu indkalder.

»Først og fremmest foreslår vi, at vi sætter pengene af. Det er rigtig mange penge,« siger Wammen på et pressemøde.

Kulturminister Joy Mogensen ønsker direkte adspurgt ikke at nævne konkrete forslag til, hvordan pengene på kulturområdet skal bruges. Hun vil gemme det til forhandlingerne, svarer hun.

De kommende forhandlinger med partierne skal også munde ud i en plan for, hvordan de nuværende økonomiske hjælpepakker til virksomheder bliver udfaset. En ekspertgruppe har for nylig anbefalet, at hjælpepakkerne udløber 1. juli. I stedet bør nye ordninger for særligt udsatte virksomheder etableres, anbefaler eksperterne.

I 2020 tabte det danske turisterhverv 31 milliarder kroner, hvoraf 28 milliarder kroner var i hovedstaden.

BRANCHENYT
Læs også