Serier

Nu udfases hjælpepakkerne: Trods gode udsigter vil regeringen sende 280 mio. kr. til dansk turisme

Regeringen vil afsætte 1,6 mia. kr. til en samlet sommer- og erhvervspakke, der skal stimulere udsatte brancher og sektorer.

Corona rammer verden
Finansminister Nicolai Wammen og erhvervsminister Simon Kollerup under pressemødet i Finansministeriet om regeringens udspil til en sommer- og erhvervspakke. Foto: Liselotte Sabroe

Der er potentiale for en relativ hurtig økonomisk genopretning af dansk økonomi efter coronakrisens årelange tag i samfundet.

Derfor foreslår regeringen nu at udfase de hjælpepakker, der gennem coronakrisen har holdt hånden under danske virksomheder.

Alligevel er der fortsat brancher, som har »det rigtigt svært« og har brug for yderligere støtte, oplyser finansminister Nicolai Wammen på et pressemøde torsdag.

Regeringens forslag til sommer- og erhvervspakke:
 • En ramme for turist- og oplevelseserhvervene på 800 mio. kr., herunder
  • 280 mio. kr. målrettet en kickstart at turismeerhvervet i Danmark
  • 205 mio. kr. til billigere indenrigstransport i sommerperioden
  • 315 mio. kr. til tiltag målrettet kulturområdet
 • En ramme til sårbare ældre på 100 mio. kr.
 • En ramme til særligt udsatte sektorer på 400 mio. kr.
 • Udmøntning af reserver på 155 mio. kr. i 2021 og 75 mio. kr. årligt i 2022-2023 afsat i eksportpakken fra december til at styrke dansk eksport, herunder bl.a. med afsæt i anbefalinger fra genstartteams.

Samlet vil regeringen afsætte 1,6 mia. kr. til sommer- og erhvervspakken

Kilde: Finansministeriet

Det har fået regeringen til at foreslå en sommer- og erhvervspakke, der bl.a. vil sende 280 mio. kr. til turisme- og oplevelsesbranchen. Ligesom regeringen og Folketingets partier har besluttet at at udskyde betalingsfristerne for A-skat og AM-bidrag i juni 2021 for alle virksomheder til januar 2022 og forlænge tilbagebetalingsfristen for det eksisterende A-skattelån for januar 2021 med 12 måneder.

»Selv om Danmark har udsigt til et solidt økonomisk opsving, skal vi huske, at krisen ikke er ovre endnu. Der er stadigvæk virksomheder, som kæmper rigtig hårdt for at komme tilbage efter coronakrisen – ikke mindst i oplevelses- og turisterhvervene,« siger Nicolai Wammen.

Samlet vil regeringens forslag til den såkaldte sommer- og erhvervspakke afsætte 1,6 mia. kr. til udsatte brancher og sektorer.

Ifølge Wammen gælder det især hoteller, restauranter, rejseselskaber, luftfart og kulturlivet.

Forud for pressemødet havde det økonomiske råd af eksperter, som skal forberede Folketinget til forhandlingerne om hjælpepakker, i en rapport fastslået, at det er nødvendigt, at udfase hjælpepakkerne inden juli for at få erhvervslivet tilbage i et normalt gear uden hjælp fra staten.

Alligevel er regeringen ikke klar til at slippe hånden helt under dansk erhvervsliv.

Sommer- og erhvervspakken foreslår - udover de 280 mio. kr. direkte til kickstart af dansk turisme - en ramme til særligt udsatte sektorer på 400 mio. kr., 205 mio. kr. til billigere indenrigstransport i sommerperioden samt 75 mio. kr. årligt de næste to år i eksportpakken fra december til at »styrke dansk eksport, herunder bl.a. med afsæt i anbefalinger fra genstartteams.«

»Udgangspunktet er godt. Dansk økonomi er på vej tilbage, og til næste år forventer vi en vækst på 3,8 pct. Det er den højeste vækst i 15 år, og vi forventer, at beskæftigelsen næste år vil være højere end inden coronakrisen. Det går med andre ord godt rigtig mange steder, men der findes også brancher, som har det svært og er gået gennem en vanskelig tid,« siger Nicolai Wammen.

Regeringen og Folketingets partier skal den kommende tid forhandle om sommer- og erhvervspakken og udfasningen af de generelle hjælpepakker.

BRANCHENYT
Læs også