Erhverv

Krav om bemanding og coronapas kan tage livet af mindre fitnesskæder

Mindre fitnesskæder som Fair Fitness og Local Fitness, der tilsammen har over 40 centre, kommer ikke til at genåbne torsdag.

Ikke alle fitnesscentre genåbner den 6. maj. Flere mindre kæder er udfordret at krav om bemanding og håndtering af coronapas. Arkivfoto: Ditte Lysgaard Holm

Det er langt fra alle fitnesskæder, der torsdag slår dørene op og lader medlemmerne komme ind.

Flere mindre fitnesskæder er nemlig så udfordret af krav om bemanding og kontrol med coronapas, at det økonomisk ikke kan hænge sammen for dem at genåbne efter den seneste nedlukning, der har holdt landets fitnesscentre lukket siden december.

»Det er fuldstændig umuligt for os at åbne. Vi har hverken personale eller økonomi til at bemande vores centre. Det ville formentligt koste os mellem 3-500.000 kr. om ugen. Det har vi simpelthen ikke penge til - ikke en gang, hvis vi var i normal drift. Lige nu er vi fuldstændig smadret og frygter en konkurs,« siger Kaare Dahle, der er direktør og ejer af 19 Local Fitness-centre i lokalområder i Sønderjylland, Fyn og på Bornholm.

Krav til genåbning af fitnesscentre
  • Medlemmerne skal kunne fremvise coronapas
  • Fitnesscentrene skal være bemandet i hele åbningstiden
  • Det sker med henblik på at kunne kontrollere coronapas og smitteforbyggende tiltag
  • Fitnesscentre på hoteller indgår også i genåbningen
Kilde: Justitsministeriet

Også den sjællandske fitnesskæde Fair Fitness fortsætter med at holde lukket efter den 6. maj. Medejer Michael Hornskov vurderer, at det vil koste kæden omkring 2-4 mio. kr. at bemande kædens over 20 centre, som inden coronakrisen holdt døgnåbnet, og som udgangspunkt var ubemandede.

»Vi har udviklet en elektronisk løsning, der kan håndtere kontrol med coronapas, men vi har ganske enkelt ikke bemanding nok til at leve op til de nye bemandingskrav. Vi arbejder selvfølgelig på at finde en løsning, så vi kan åbne, men lige nu er det en umulig opgave,« siger Michael Hornskov.

Større kæder som Fitness World, FitnessX og Sats meldte sig kort efter den seneste genåbningsaftale klar til åbning. Bl.a. fortalte Fitness World, at kæden har hyret 500 vikarer fra et bureau til at håndtere kravet om coronapas, mens FitnessX havde løst bemandingsudfordringen ved at begrænse åbningstiden ved at åbne senere og lukke tidligere.

Ville I ikke også kunne tænke i alternativer og eksempelvis ansætte nyt personale eller reducere jeres åbningstider for at leve op til kravene i genåbningsplanen?

»Vi har simpelthen ikke økonomien til det. Det er utopi at tro, at vi har samme muligheder som de større kæder. Hvis vi indskrænker vores åbningstider, vil de blive så begrænset, at centrene vil være proppet med kunder i få timer. Det giver jo ingen mening ift. at begrænse smitten, og vi vil fortsat ikke have råd til at have personale nok,« siger Kaare Dahle, der under coronapandemien har skrået så meget i personalet i Local Fitness, at kæden »kun lige akkurat har personale nok til at drive centrene«.

Direktøren frygter derfor, at de af kædens medlemmer, som ønsker at træne med coronapas, opsiger deres medlemskaber og forsvinder til større kæder.

»Hvis det her fortsætter, går vi neden om og hjem. Vi afventer fortsat svar på hjælpepakkernes fremtid. Jeg har brugt 8 mio. kr. på at holde os oven vande. Det kan jeg ikke blive ved med,« siger han.

Også Michael Hornskov afventer svar på, om hjælpepakkerne vil fortsætte efter 1. maj. Samtidig arbejder han og den øvrige ledelse af Fair Fitness på en løsning, der muligvis kan sikre kæden genåbning.

»Det kan være, at vi i sidste ende bliver tvunget til at åbne med reducerede åbningstider for at have noget at stå op til på den anden side af coronakrisen, men det er en barsk omgang,« siger han.

Local Fitness ApS havde ifølge virksomhedens seneste regnskab et overskud efter skat på omkring 1 mio. kr. i 2019. Egenkapitalen lød på omkring 1,8 mio. kr.

Fair Fitness’ centre er ejet af forskellige selskaber, som hver især i de seneste regnskaber har haft overskud på 50-600.000 kr.

Læs også
Top job