Erhverv

Privat event-firma frygter ny sommerpakke: »Den gjorde mere skade end gavn sidste år«

Sommerpakken ramte helt skævt i den danske oplevelsesindustri sidste år, mener privat udbyder af familieunderholdning. Hvis det er samme koncept i år, skal politikerne hellere lade være, lyder budskabet.

Kristian Worm (i midten) driver Midgaard Event, som nu især satser på escape rooms som familieunderholdning. Men sidste års sommerpakke gav unfair konkurrence, mener han.  Foto: PR

Der var halv pris på entréen på mange museer og andre offentligt finansierede kulturtilbud sidste sommer – og det var et slag i ansigtet på alle de andre, som ikke fik samme ordning.

Derfor skal politikerne holde sig langt væk fra tilsvarende idéer, når de skal skrue en ny sommerpakke sammen de kommende dage. Det mener Kristian Worm, direktør for Midgaard Event, som udbyder forskellige oplevelser for familier og grupper, primært de såkaldte escape rooms.

»Vi havde været bedre stillet uden den sommerpakke sidste år. Man skar hele oplevelsesindustrien over i to – dem som fik halv pris på billetterne, og dem som ikke gjorde. Så vi blev udkonkurreret af dem, som i forvejen har staten i ryggen,« siger han.

Sidste sommer var sløj for Midgaard Event, med omkring halvdelen af den sædvanlige omsætning i juli, på trods af at mange danske familier blev hjemme og skulle finde på noget at lave på dansk grund henover sommerferien.

Og det er nærmest indlysende at sådan en ordning skaber urimelig konkurrence, mener organisationen SMVdanmark. Selv i områder, hvor turisterne var strømmet til, var det meget mærkbart for dem, som ikke fik støtte til lavere entré.

»Sommerland Sjælland ligger i et område, hvor der var masser af danske turister, men lå i indeks 70 sidste sommer. Og den lokale isbutik i området lå i indeks 125. Det skyldes restriktioner, men også at man blev bragt i en ulige konkurrence med for eksempel museer og teatre, eller med de gratis færger til øerne,« siger Jakob Brandt, direktør for SMVdanmark.

Samme problem havde for eksempel private busselskaber, for DSB fik statens hjælp til billige billetordninger, mens busselskaberne ikke var inkluderet i sommerpakken, pointerer han.

Det politiske ønske om en ny sommerpakke er fint, for branchen har virkelig lidt, fortæller Kristian Worm.

»Alle i oplevelsesindustrien har tabt utrolig mange penge. Det giver mening at hjælpe dem på en måde, der giver øget aktivitet, for så får befolkningen også noget ud af det. Men det skal gives over en bred kam. Hvis man vil gøre det samme som sidste år, så er det bedre at lade være,« siger event-direktøren.

Det kunne være ved at fjerne momsen på oplevelser i en periode, foreslår han, mens SMVdanmark gerne ser et skattefradrag for oplevelser, ligesom vi i dag har et håndværkerfradrag.

»Vi må ikke gentage fejlene fra sidste sommer. Der skal være lige konkurrence for alle, og det prøver vi at råbe op om, inden politikerne begår samme fejl igen,« siger Jakob Brandt.

Læs også