Erhverv

Jobfesten fortsætter: Antallet af jobannoncer er det højeste siden før finanskrisen

Den store jobfest fortsætter, og selvom genåbningen viser sin effekt i statistikkerne, er efterspørgslen bredt funderet.

Kaare Danielsen, adm. direktør i JobIndex, fortæller, at det ligner starten på et opsving, der kan sammenlignes med det, vi så før finanskrisen. Foto: Casper Holmenlund Christensen.

Vaccineplanen, genåbning og lys for enden af coronatunnellen sætter sit tydelige spor på jobmarkedet.

En ny opgørelse fra Danmarks største jobportal JobIndex viser nu, at antallet af jobannoncer lagt på nettet er på det højeste niveau siden 2006 – kort før finanskrisen.

I april blev der lagt 28.400 nye jobannoncer på nettet. Det var 550 flere end i marts, hvor antallet af jobannoncer også var højt.

»Det ser ud, som om det går bedre på jobmarkedet end mange frygtede og de fleste regnede med,« siger Kaare Danielsen, adm. direktør i JobIndex.

Særligt genåbningen har sat sit præg på statistikkerne. I forhold til marts, hvor jobannoncetallene også steg voldsomt, er der sket en yderligere stigning på 15 pct. indenfor handel og service, 40 pct. indenfor hotel og restauration samt en 45 pct. stigning indenfor frisør og personlig pleje.

Stigende efterspørgsel på disse jobtyper
  • Handel og service: 15 pct.
  • Hotel og restauration: 40 pct.
  • Frisør og personlig pleje: 45 pct.

Derudover måler JobIndex, at IT-branchen har det største antal jobannoncer nogensinde.

Kilde: JobIndex.

Kaare Danielsen fortæller, at efterspørgslen er bredt funderet, og at hverken frisører eller restauranter alene er årsag til det høje niveau.

»Vi ser en masse virksomheder, der satte projekter på hold det seneste år, og dem begynder de at starte op igen. Vi ser også, at især sælgere efterspørges. Det ser jeg som et tegn på, at der skal ske noget mere for virksomhederne.«

Han fortæller samtidig, at JobIndex i april oplevede det højeste antal af IT-jobopslag nogensinde.

Det skyldes ifølge Kaare Danielsen, at virksomhederne er i fuld gang med at forberede sig på normale tilstande efter sommerferien og allerede nu forsøger at rekruttere medarbejdere.

JobIndex har kunnet måle en langsomt stigende tendens fra november, hvor vaccinerne blev annonceret. Men de mange jobopslag har for alvor taget fart i marts, april og maj, hvor tallene forventes at stige yderligere.

»Lige nu er vi 30 pct. over niveauet før krisen, og det er altså meget. Normalt ser vi udsving på 10 pct. om året. Under corona har vi set udsving på nu 10 pct. om ugen. Tallene er de højeste siden finanskrisen, så vi nærmer os de niveauer, hvor dansk industri tidligere har råbt vagt i gevær og talt om mangel på arbejdskraft,« siger Kaare Danielsen og fortæller, at det blot ligner starten på et større opsving på jobmarkedet.

De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at der er en faldende ledighed. I marts faldt den med 1.800 personer og er nu på 128.600 fuldtidspersoner. Det svarer til 4,5 procent af arbejdsstyrken.

BRANCHENYT
Læs også