Hackere scorede 5 mio. dollars på at "frigive" vigtig benzinrørledning
Colonial Pipeline Co. endte alligevel med at betale millioner i løsepenge til østeuropæiske hackere for at få styringen tilbage.
Leverancerne fra en af de vigtigste rørledninger i USA til tranport af benzin og flybrændstof fungerer igen.
Men ejeren, Colonial Pipeline Co., måtte betale næsten 5 mio. dollars i løsepenge til østeuropæiske hackere for at få magten over rørledningen tilbage, skriver Bloomberg.
Selskabet havde ellers tidligere fortalt, at de ikke ville give efter for hackernes krav, og ikke havde planer om” at betale løsesum.”
Men ifølge Bloomberg har to uafhængige kilder bekræftet, at selskabet alligevel endte med at betale.
Pengene blev betalt i en af de mange kryptovalutaer, der findes og bliver svære at spore. Det viser sig også, at løsepengene blev betalt ”få timer efter angrebet”.
Colonial Pipeline har hovedkvarter i Georgia og dets ledningsnet forsyner store dele af de vigtigste byer på den amerikanske østkyst med blandt andet benzin og jetfuel.
Systemet står for næsten halvdelen af olieforsyningen til den amerikanske østkyst og transporterer dagligt 2,5 mio. tønder brændstof.
Så snart hackerne havde fået overført løsepengene, stillede de et dekrypteringsredskab til rådighed for selskabet, som kunne genoprette selskabets datasystem.
Colonial Pipeline vil ikke kommentere oplysningerne, men fortæller, at de i løbet af onsdagen kunne genoptage leverancerne.
Driftsforstyrrelserne udløste stigninger på råvaremarkederne og trak reaktioner helt op i Det Hvide Hus.
Ifølge FBI er hackerne en del af en gruppe, der kalder sig DarkSide og som har specialiseret sig i digital afpresning. De menes at være hjemmehørende i Rusland eller Østeuropa.
»De var nødt til at betale. Det er en form for cyberkræft. Vil du dø, eller vil du leve? Det er ikke en situation, hvor du bare kan vente på, at den går væk,« lyder det fra Ondrej Krehel, der er administrerende direktør og grundlægger af det digitale firma Lifars og en tidligere cyberekspert hos Loews Corp., der ejer Boardwalk Pipeline.
Ondrej Krehel anser endda prisen på 5 mio. dollars for at være ”meget lav”. Normalt ville kravet om løsepenge ligge i niveauet på 25-35 mio. dollars.
»Jeg tror, at hackerne opdagede, at de ramte det forkerte selskab og derfor udløste en massiv reaktion fra den amerikanske regering,« siger han til Bloomberg.