Erhverv

Nu kan danskerne rejse mod solskin i udlandet

Både Malta, Mallorca og Madeira farves nu gule og tilgængelige som rejsemål af Udenrigsministeriet.

Artiklens øverste billede
Flere sydeuropæiske strande - her er det i Portugal - åbner for rejselystne danskere allerede fra lørdag den 15. maj.

Så er det tid at støve badebolden af, genfinde bikinien og jagte den gode bog til en skyggefuld liggestol. Udenrigsministeriet ændrer med virkning fra lørdag rejsevejledningerne og giver grønt - eller faktisk er det gult - lys til rejselystne danskere til en lang række populære feriemål sydpå.

Det er første skridt i den rigtige retning, men forventer vi for alvor først, at der vil komme skub i det i juli, august eller så sent som i september.

Lars Thykier, direktør i Danmarks Rejsebureau Forening

De nye vejledninger indebærer nemlig, at Malta som selvstændigt land ændrer farve fra orange til gult på det europæiske coronakort, og dermed er begrænsninger på at besøge landet ophævet. Det samme gælder en lang række andre af danskernes feriemål i Spanien og Portugal, hvor det ikke er hele lande, men i stedet regioner, som ændrer farve og bliver tilgængelige.

I Spanien gælder det bl.a. Mallorca og Ibiza og andre småøer i gruppen De Baleariske Øer, ligesom også Grand Canaria, Lanzarote, Tenerife m.fl i gruppen De Kanariske Øer hæver bommen og byder turister velkommen.

Af landfaste, spanske regioner genåbner Asturien, Extremadura, Galicien, Murcia og Valencia. Og faktisk også den spanke by Ceuta, selv om den ligger i det nordlige Marokko.

Også Portugal er gået i gult, når det gælder rejsemål som Azorerne og Madeira.

Helt bekymringsfri er turen til udlandet dog ikke. Ingen lande på kortet er endnu grønne, og for rejser til gule områder hedder det i Udenrigsministeriets vejledninger, at rejsende skal være opmærksomme på den personlige sikkerhed og huske at holde sig opdateret.

Samtidig kan der blive åbnet for rejser til andre lande fra dansk side af, mens det enkelte land stadig forbyder indrejse. I det tilfælde vil det ikke være muligt at rejse til landet. Derfor bør man tjekke rejsevejledningen og de lokale myndigheders anbefalinger for det land, man overvejer at rejse til.

Godt nyt, men få destinationer

At rejselystne danskere med fredagens opdaterede rejsekort nu kan rejse til en række populære feriemål er alt andet lige en god nyhed, konstaterer Lars Thykier, direktør i Danmarks Rejsebureau Forening.

»Det er en fantastisk nyhed forstået på den måde, at det nu sender et signal om, at vi bevæger os mod yderligere genåbning og mod flere rejser til udlandet,« siger han, der ikke er tvivl om, at lempelserne vil få en mærkbar effekt på antallet af rejsebestillinger.

Glæden hos rejsedirektøren er dog heller ikke større end som så. Som det er nu, er det nemlig få destinationer, der er tale om, og han ser mest af alt frem til, at flere hele lande farves gule så hurtigt som muligt.

»Det er en god start med Malta og de spanske regioner, som er gode destinationer for rejselystne danskere. Det samme gælder for regionerne i Portugal. Men jeg ærgrer mig samtidigt også over, at der ikke er flere lande, der kan rejses til, og derfor er det mest signalværdien i det her, der er vigtigst,« siger Lars Thykier.

Han håber bl.a. på, at der i en nær fremtid bliver åbnet for feriefavoritten Grækenland, mens udsigterne til lande som Frankrig og Italien ligger lidt længere ude i fremtiden.

Danske hoteller og restauranter i klemme

Selvom der nu er åbnet for en række destinationer på verdenskortet, forventer Lars Thykier, at det helt store ryk til feriedestinationerne først vil komme senere hen på sommeren.

»Der er en del, der vil tage af sted allerede nu, men det er ikke, fordi vi forventer en lemmingeffekt, hvor alle spurter ud over de danske grænser. Det er første skridt i den rigtige retning, men vi forventer for alvor først, at der vil komme skub afrejserne engang i juli, august eller så sent som i september,« siger Lars Thykier.

I brancheforeningen Horesta glæder politisk direktør Kirsten Munch sig over lempelserne på rejselystne danskeres vegne. Men samtidig konstaterer hun, at det ikke gør livet lettere for danske hoteller og restauranter, som i forvejen er i klemme efter en langvarig coronakrise:

»Jeg har fuld forståelse for, at mange gerne vil til udlandet, og vi skal jo have flyene i luften og skibene i havet. Men det øger presset på de danske hoteller, restauranter og barer, for med de nye rejsevejledninger bliver der færre danskere, som holder ferie i hjemlandet,« siger hun.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.