Feriehusudlejere: Rejseregler koster os rigtig dyrt
Sommerhusbranchen er dybt frustreret over, at mens danskere nu kan se frem til rejser mod syd denne sommer, holder coronaregler her om karantæne stadig udlændinge væk.
Mens charterbranchen er begejstret over lempelser i coronareglerne for rejser, udløser disse ny bekymring hos dele af den danske turistbranche. Og ikke mindst udlejerne af sommerhuse.
Vurderingen lyder nemlig, at ændringerne og udsigterne til yderligere lempelser den kommende tid, kan betyde at danskere vil afbestille den ellers planlagte sommerferie inden for landets grænser.
Og på samme tid er det fortsat - ifølge flere i branchen - usikkert for udlændinge især tyskere at booke feriehus her i landet hen over sommeren.
»Den danske rejseplan betyder nu, at det er blevet lettere for folk her at komme til udlandet for at holde ferie, mens det for de fleste er kropumuligt at komme til Danmark,« siger adm. direktør Carlos Villaro Lassen, Feriehusudlejernes Brancheforening.
I den nye rejsevejledning er der ud over lempelser for danskere rejse til flere destinationer i Sydeuropa også indført, at det fra EU- og Schengen-lande nu er muligt at rejse ind i Danmark uden at have et anerkendelsesværdigt formål. Det har hidtil været gældende.
Dog er der fortsat krav om isolation i 10 dage efter indrejse. Det kan dog brydes af en negativ pcr-test tidligst på fjerdedagen. Alligevel frustrerer det i turismebranchen.
Også selvom der fra 26. juni er lagt op til, kan indehavere af et nyt europæisk coronapas frit rejse i alle EU-lande. Hvis den rejsende altså dermed er vaccineret, tidligere smittet eller rejser på en negativ test.
»Få tør planlægge efter forventninger om en fase med en mulig åbning. Vi har aflysninger på stribe fra tyskere, der nu frem for Danmark vælger andre destinationer, hvor der er åbnet uden karantæne, og de nu kan komme ud af deres booking af dansk feriehus. Så vi står i en rigtig svær situation,« mener Carlos Villaro Lassen.
Direktør Per Dam, direktør i sommerhusudlejningsfirmaet Sol og Strand, sagde tidligere fredag til Jyllands-Posten, at selskabet netop nu oplever, at udenlandske gæster som »annullerer deres sommerhusbestilling, når de finder ud af kravet om isolation. De udenlandske gæster er en motor for den danske kystturisme, og det har man nu sat en kæp i hjulet for med det her krav.«
I rejsereglerne er der indført en række særlige bestemmelser for beboere i grænselandet, der undtages fra kravet om isolation efter indrejse i Danmark. Det betyder, at tyskere med fast bopæl i delstaten Slesvig-Holsten nu kan tage i sommerhus i Danmark uden at skulle i isolation.