Erhverv

Dansk økonomi ramt af større dyk end ventet

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik

Dansk økonomi skrumpede med 1,5 pct. i årets første kvartal. Foto: Arkiv

Nedlukninger over vinter har kostet den danske økonomi. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Udviklingen i bnp er opgjort til -1,5 pct. i forhold til fjerde kvartal af 2020.

Cheføkonom fra Dansk Erhverv Tore Stramer skriver i en kommentar, at dykket er større end ventet.

»Selvom det var ventet, at bnp-væksten ville falde i første kvartal, så er nedgangen desværre lidt større end ventet. Nedgangen er tilmed også større end i resten af EU, hvor BNP skrumpede med 0,4 pct,« siger han.

Dansk Industri forholder sig også til de nyudgivne tal. Cheføkonom Allan Sørensen skriver i en kommentar, at vinterens nedlukning ikke har været så hård ved økonomien som første nedlukning sidste år.

»Særligt tre forhold har hjulpet os igennem den seneste nedlukning. Vi er blevet fortrolige med at handle online, vi er blevet bedre til hjemmearbejde og så var virksomhederne bedre forberedte,« skriver Allan Sørensen.

Hans vurdering er på linje med den melding, der kommer fra Sydbanks cheføkonom Søren Kristensen. Han skriver, at økonomien på trods af at være skrumpet med 1,5 pct. i årets første kvartal har klaret det bedre end frygtet.

»Set i lyset af, hvor stor en klods af restriktioner, som var spændt om benene på økonomien, så er det langtfra noget alarmerende dårligt tal,« skriver Søren Kristensen.

Analysechef Andreas Østergaard Nielsen fra Forsikring og Pension peger på, at der er tydelige indikatorer på, at økonomien er i fremgang.

»Vækstudsigterne er positive og understøttes både af, at der er en masse udskudt forbrug, og at vi med frigivne feriepenge også har masser af penge stående, som er klar til at blive brugt på forbrug,« skriver han i en kommentar til de nye tal.

Han skriver også, at stigende inflation må være den største bekymring med hensyn til økonomiens vækst netop nu.

Helge Pedersen, cheføkonom hos Nordea, skriver, at udviklingen i bnp i et internationalt perspektiv er »tilfredsstillende.« Han påpeger, at tilbagegangen i euroområdet har været 0,6 pct., og at den samlede tilbagegang i EU var på 0,4 pct.

Endvidere bemærker han, at vores nabolande, Sverige og Tyskland, har udviklet sig vidt forskelligt i løbet af årets første kvartal. Således voksede den svenske økonomi med 1,1 pct., mens den tyske økonomi gik tilbage med 1,7 pct.

»Dagens tal indikerer, at vores nye prognose for hele året, som forudser en vækst på 3%, måske er vel optimistisk. Men meget kan ske endnu, og det er for tidligt helt at afskrive den,« skriver Helge Pedersen.

Læs også
Top job