Erhverv

Hedvig er Danmarks nye digitale forsikringsselskab

Et svensk forsikringsselskab har sat kurs mod Danmark. De kalder sig fremtidens forsikringsselskab og udbetaler kundernes forsikringssum på otte minutter.

Fredrik Fors, Lucas Carlsén og John Ardelius stiftede  Hedvig  ud fra en forundring over den kundeoplevelse, som mange af nutidens forsikringsselskaber tilbyder. Foto: Hedvig

For første gang har en nordisk insurtech-virksomhed modtaget licens fra det svenske svar på Finanstilsynet til at drive forsikringsvirksomhed i hele Europa.

Det drejer sig om det svenske forsikringsselskab Hedvig, som i dag lanceres i Danmark.

»Skandinaverne er kendt for at være verdens lykkeligste og tryggeste folkefærd. En del af forklaringen handler om den skandinaviske velfærdsmodel, hvor vi har tiltro til hinanden. Vi ser Hedvig som en udløber af det sikkerhedsnet og den tillid,« siger Lucas Carlsen, adm. direktør i Hedvig.

Siden 2017, da idéen til Hedvig opstod, har tanken været at ændre den traditionelle forsikringsbranche og skabe en ny forsikringsoplevelse, hvor teknologi og tillid er sat i højsædet.

Generelt er det endnu mere kompliceret at få simpel forsikringshjælp udenfor Skandinavien. Derfor tror vi på, at vi har en relativ god chance for at få succes, fordi vores model er simpel.

Lucas Carlsen, adm. direktør i Hedvig

Hedvigs skadesanmeldelse foregår via dens app. Her beskriver kunden skaden via en lydfil, hvorefter forsikringselskabet i gennemsnit bruger otte minutter på at behandle skaden og udbetale forsikringssummen.

»Teknologi er først og fremmest grunden til, at det er muligt at behandle skaderne på så kort tid. Mange af processerne er blevet automatiseret, og derfor er arbejdsmængden blevet minimeret for kunden, og det samme gælder mængden af administrativt arbejde for os,« siger Lucas Carlsen.

Hedvig
  • Lancerede i Sverige i 2018, men blev grundlagt i 2017 af Lucas Carlsén, Fredrik Fors and John Ardelius, med det mål om at gøre forsikring så friktionsfrit som muligt over hele verden.
  • Alt er fuldt ud digitaliseret og fungerer via en app.
  • Tilbyder forsikring i Sverige, Norge og Danmark. Udbuddet består i øjeblikket indboforsikring samt to pakkeløsninger; indbo- og ulykkesforsikring og indbo, ulykke- og rejseforsikring.
  • Forsikringsselskabet er bl.a. genforsikret af SCOR, som er blandt verdens største genforsikringshuse.

Siden 2018 har mere end 50.000 medlemmer fået udbetalt erstatning for mere end 38 mio. svenske kr. I dag er Hedvig blandt de hurtigst voksende forsikringsselskaber indenfor sin kategori i Sverige, og alene i 2020 voksede selskabet med 200 pct.

I Danmark har vi allerede forsikringsselskabet UNDO, som er Trygs svar på et digitalt forsikringsselskab. Lucas Carlsen frygter dog ikke, at det kommer til at blive en udfordring for Hedvig, da han mener, at hans selskab adskiller særligt pga. forretningsmodellen, som er bygget op omkring en gensidig tillid blandt virksomheden og dens kunder.

»Vi opkræver kun et fast gebyr på 25 pct. af den månedlige præmie, resten går til betalinger, når skaden har fundet sted. Hvis der er noget tilbage i slutningen af året, donerer vi det til velgørenhed. På den måde stoler flere af vores kunder på os, og færre har lyst til at snyde os,« siger Lucas Carlsén.

Overskuddet doneres bl.a. for undgå interessekonflikter og for at fjerne kundernes mistanke om, hvorvidt Hedvig tjener penge på at afvise kundernes skader.

Det varierer fra land til land, hvilken organisationen der doneres til. I Danmark vil overskuddet blive doneret til organisationen WeShelter.

WeShelter
  • Er en fond, der blev stiftet i 1893.
  • WeShelter arbejder for at give hjemløse og socialt udsatte bedre vilkår og den rette støtte til at forbedre deres liv.
  • Driver væresteder og herberger, arbejder med frivillige og taler udsattes sag.
  • WeShelters arbejde drives dels for offentlige tilskud og kommunale driftsoverenskomster samt et kludetæppe af tilskud og bidrag: Offentlige puljer, private fonde, privat støtte og støtte fra virksomheder og menigheder.

Når Hedvig åbner op for de danske kunder, bliver det til at starte med uden et fysisk kontor i Danmark. Lucas Carlsen vil ikke afvise, at det kommer på et tidspunkt, men på grund af corona arbejder størstedelen af virksomhedens i alt 70 medarbejdere på nuværende tidspunkt fra hjemmekontorer, og derfor mener han ikke, at et fysisk kontor er nødvendigt.

Hedvig er på nuværende tidspunkt støttet af Axel Johnson, Obvious Ventures, Creades, CommerzVentures og Cherry Ventures. I slutningen af året, forventer forsikringsselskabet dog, at det skal rejse kapital igen, for at kunne udvide yderligere i Europa.

Til trods for, at mange andre europæiske lande adskiller sig fra Skandinavien, så mener Lucas Carlsen, at Hedvig er godt stillet i hele Europa.

»Generelt er det endnu mere kompliceret at få simpel forsikringshjælp udenfor Skandinavien. Derfor tror vi på, at vi har en relativ god chance for at få succes, fordi vores model er simpel,« siger han.

Hvilket land, der bliver det næste, vil Lucas Carlsen ikke oplyse på nuværende tidspunkt, men han garanterer, at produktsortimentet også vil blive udvidet med tiden.

BRANCHENYT
Læs også