Serier

SSI: Hjemmearbejde skal fortsætte til efter sommerferien og coronapasset bør bevares

Her er sundhedsmyndighedernes plan for udfasning af hjemmearbejde.

Corona rammer verden
Fra 21. maj kan virksomhederne tage 20 pct. af de hjemmearbejdende tilbage, men først efter sommerferien må alle komme tilbage, hvis det står til sundhedsmyndighederne. Arkivfoto: Washington Post/Melina Mara

Nu kan danskerne komme på arbejde igen, fremgår det dugfriske beregninger fra sundhedsmyndighederne forud for eftermiddagens forhandlinger om yderligere genåbning fra 21. maj. Jyllands-Posten er i besiddelse af materialet.

Inden de godt 600.000 hjemmearbejdende danskerne glæder sig for tidligt til gensynet med kollegerne og kontoret, er det dog værd at tage med, at genåbningen på arbejdspladserne skal ske i tre faser, og der er i første omgang kun bliver tale om, at 20 pct. af de hjemmearbejdende kan vende fysisk tilbage på arbejde.

Det kan ifølge myndighederne ske 21. maj.

Omkring 14. juni - eller når alle danskere over 50 år har fået det første vaccinationsstik - kan 50 pct. af de hjemmearbejdende vende tilbage.

Men først efter sommerferien lægger sundhedsmyndigheder op til 100 pct. fremmøde.

Eftermiddagens og aftenens forhandlinger mellem partilederne om den videre genåbning ventes ud over en plan for udfasning af hjemmearbejde også at komme til at handle om coronapasset.

Flere partier ønsker lempelser, men ifølge SSI er der også al mulig grund til at holde fast i coronapasset i de kommende måneder hen over sommeren.

SSI lægger vægt på flere forhold: I modsætning til sidste års forårsgenåbning er den mere smitsomme variant B117 i år den dominerende variant. Og samtidig stiger smitten nu på trods af en vaccinedækning på 25 pct. – ved sidste års genåbning var smitten faldende.

SSI peger også på, at lokale og automatiske nedlukninger i den kommende tid vil få mindre effekt på grund af skolesommerferien, hvor skolerne alligevel er lukkede, og der ventes samtidig en nedgang i test pga. færre screeningstest i skoler, på ungdomsuddannelser og på de videregående uddannelser. Dermed mister vi nogle af de effektive redskaber i epidemihåndteringen, nemlig hyppige test og lokale nedlukninger, skriver SSI.

»På den baggrund vurderer SSI, at det henover sommeren bliver vigtigt at bibeholde coronapas for at understøtte fortsat testning blandt grupper, der ikke er vaccinerede,« står der i notatet.

Mandag eftermiddag og aften mødes partilederne og ordførere til genåbningsdrøftelser, og her er coronapasordningen på dagsordenen. Et flertal uden om regeringen ønsker at ændre coronapaskravet til en form for kørekortmodel.

Læs også
Top job