Erhverv

Anders Holch Povlsen i formuehop - forklaringen findes i Sverige

Anders Holch Povlsens formue er ifølge en opgørelse steget med over 11 mia. kr. i 2021. Han er nu blandt verdens 200 rigeste.

Anders Holch Povlsen, ejer af og adm. direktør for Bestseller-koncernen, har set sin formue stige betragteligt gennem 2020 og 2021. Foto: Joachim Ladefoged

Det er kun omkring et år siden, at Bestseller-ejer Anders Holch Povlsen måtte se formuen skrumpe gevaldigt.

Bestseller og modebranchen var »i en krise, som vi ville have svoret aldrig ville være mulig for os«, sagde Holch Povlsen dengang.

Siden blev bøtten vendt godt og grundigt. Holch Povlsen sluttede 2020 med en formue, der var 18 mia. kr. højere, end da han tog hul på året. Han var igen Danmarks rigeste og indtog ved årsskiftet en placering som nummer 250 på listen over verdens rigeste hos Bloomberg.

Bestseller
  • Bestseller er en familieejet dansk modekoncern med hovedsæde i Brande.
  • Ejes af adm. direktør Anders Holch Povlsen.
  • Rummer 20 mærker – bl.a. Jack & Jones, Selected, Vero Moda, Vila og Only.
  • Sælger tøj på 70 markeder i Europa, Mellemøsten, Nordamerika, Latinamerika, Indien og Australien samt via onlinehandel.
  • Har ca. 2.600 egne og partnerejede butikker. Desuden afsætning via 15.000 andre forhandlere.
  • Omsatte for 24,1 mia. kr. i 2019/20 med et overskud før skat på 776 mio. kr.
  • Familien bag har del i en række andre selskaber – bl.a. Bestseller Fashion Group China, der driver flere end 7.000 butikker i mere end 500 kinesiske byer.
  • Gennem investeringsselskabet Heartland har Anders Holch Povlsen bl.a. ejerandele i Asos og Zalando samt ejerskab i danske virksomheder som Normal, Nemlig, Bianco, Whiteaway og Coolshop. Dertil kommer en række startups og iværksætterselskaber.

Nu er Holch Povlsen så for første gang hoppet ind i top 200, da han tirsdag var nummer 199 på listen med en estimeret formue på 11,2 mia. dollars - højere end nogensinde.

Bestseller-ejeren er blevet 1,85 mia. dollars, svarende til 11,3 mia. kr., mere værd hidtil i 2021, ifølge opgørelsen. Det er en formuestigning, som kun matches af omkring 100 andre i verden.

Hvor det i 2020 var modekæmperne Zalando og Asos, som drev Holch Povlsens papirværdi frem, er historien en anden i 2021.

Det er nemlig den svenske betalingskomet Klarna, som i år har øget formuen betragteligt hos Holch Povlsen. Tidligere på foråret blev værdien af Klarna næsten tredoblet til 31 mia. dollars i forbindelse med en investeringsrunde.

Før investeringsrunden ejede Holch Povlsen og hans Heartland-koncern 11 pct. af aktierne i Klarna. Det gør han stadig, oplyser Klarna.

»Vi kan bekræfte, at det er tilfældet,« skriver Klarnas presseafdeling på spørgsmålet, om Holch Povlsen fortsat har en ejerandel på 11 pct.

Så Anders Holch Povlsen deltog også i den investeringsrunde, hvor der blev rejst 1 mia. dollars tidligere på året?

»Det afslører vi ikke. Det er op til den enkelte aktionær at gøre,« skriver Klarna, hvis betalingsløsninger bruges i Bestsellers netbutikker.

Finans har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Lise Kaae, adm. direktør i Heartland og bestyrelsesmedlem i Klarna, til værdistigningen af aktieposten hos den svenske virksomhed, og om Heartland deltog i den seneste investeringsrunde.

Før runden var Bestseller-ejerens aktier i Klarna 1,2 mia. dollars værd. Nu er de omkring 3,4 mia. dollars værd.

Måske venter en realisering af gevinsten snart, da Klarna ifølge adskillige internationale medier arbejder på en børsnotering, der allerede kan ske i 2021.

For nylig indgik Klarna et samarbejde med Mobilepay i Danmark, så begge betalingsløsninger komplementerer hinanden, uden at forbrugerne skal vælge mellem dem.

Anders Holch Povlsen har ejerandele i et utal af virksomheder både i Danmark og udlandet. Blandt de mest profilerede er det digitale supermarked Nemlig.com, som på det seneste har været gennem et stormvejr, og butikskæden Normal. Begge virksomheder oplevede i 2020 massiv fremgang.

Tidligere på året købte Holch Povlsen sig også ind i ”Løvens Hule”-investoren Jacob Risgaards virksomhed Coolshop.

Læs også
Top job