Erhverv

Vil du have én af de vragede vacciner? Dette skal du vide

Nu kan du skrive dig op til at få én af de to skrottede AstraZeneca eller Johnson & Johnson-vacciner. Men der er flere procedurer, du skal igennem. Finans giver dig her overblikket.

Artiklens øverste billede
AstraZeneca- og Johnson & Johnson-vaccinerne blev tidligere på foråret skrottet, fordi Sundhedsstyrelsen ikke mente, at fordelene ved vaccinerne i høj nok grad opvejede ulemperne. Foto: Ted Aljibe/AFP.

Det vakte stor debat, da Sundhedsstyrelsen først trak AstraZeneca-vaccinen og sidenhen Johnson & Johnson-vaccinen ud af vaccinationsprogrammet på den baggrund, at fordelene ved at bruge de to vacciner i Danmark ikke oversteg ulemperne, og fordi styrelsen mener, at der generelt er godt styr på pandemien i Danmark med sårbare og ældre, der allerede er vaccinerede.

Årsagen til tilbagetrækningen var, at der fundet sammenhænge mellem vaccinerne og dødelige blodpropper i flere tilfælde. Det var særligt risikoen for, at unge mennesker vil blive ramt af alvorlige bivirkninger ved vaccinen, selvom vedkommende ville have et mildt forløb ved smitte med coronavirus.

Nu kan alle over 18 år i stedet skrive sig op til én af de vragede vacciner. Men i processen mod stikket er der seks trin, du skal være opmærksom på. Finans bringer her et overblik ud fra Sundhedsstyrelsen bekendtgørelse:

1. Lægelig konsultation

Først og fremmest er det en lægefaglig vurdering, hvorvidt din læge vil give dig én af dine skrottede vacciner. Derfor skal du bestille tid til en konsultation. Men du kan ikke bare ringe til din egen læge, for Sundhedsministeriet har allerede underskrevet en aftale med den private virksomhed Practio, som vil stå for videokonsultationerne. Mere end 20.000 danskere har allerede skrevet sig op til at bestille en tid.

I bekendtgørelsen står desuden, at sundhedspersoner ikke er pålagt eller forpligtet til at udføre en opgave omkring vaccination, som den pågældende ikke ser sig i stand til at udføre forsvarligt.

2. Udfyld et spørgeskema med forklaring på ønsket om vaccinen

Efter tidsbestillingen til lægekonsultation skal man udfylde et spørgeskema, hvori man skal gøre rede for, hvorfor man ønsker én af de vragede vacciner. Herefter vil lægen tage vurderingen med i sin samlede lægefaglige vurdering.

3. Samtykke til lægen

I Danmark kan man gratis blive vaccineret med en vaccine fra Pfizer/BioNTech eller Moderna, såfremt man venter på sin indkaldelse.

AstraZeneca- og Johnson & Johnson-vaccinerne er godkendte af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), og det har lægen pligt til at oplyse dig om, selvom den ikke generelt anbefales af Sundhedsstyrelsen.

Desuden har lægen pligt til at informere dig om bivirkningerne ved vaccinerne, der bl.a. i nogen tilfælde har resulteret i dødsfarlige blodpropper. Blodpropperne har primært ramt yngre og midaldrende kvinder.

Sundhedsstyrelsen kan dog ikke angive specifikke målgrupper, herunder i forhold til fx køn og alder, for hvem det generelt vurderes, at fordele ved vaccinationen opvejer risikoen.

I samme ombæring skal lægen informere om forholdsregler, man skal tage ved symptomer eller tegn på bivirkninger. I bekendtgørelsen står, at »den ordinerende læge specifikt skal informere om, hvor den vaccinerede skal henvende sig, hvis man oplever bivirkninger.«

Som patient skal man til gengæld give samtykke til, at man har takket ja til at modtage én af de skrottede vacciner.

4. Lægen tager den endelige beslutning

Derefter vil lægen enstemmigt beslutte, hvorvidt vedkommende ud fra et lægefagligt perspektiv og en lægefaglig vurdering vil give dig én af vaccinerne. Her gælder samme afvejning, som fik Sundhedsstyrelsen til at skrotte de to vacciner fra det generelle vaccinationsprogram; at fordelene opvejer ulemperne for den enkelte patient.

5. Tid til vaccination

Derefter vil man blive indkaldt til vaccinationstid på samme måde, som man kender fra det generelle vaccinationsprogram. Man har stadig mulighed for at fortryde og aflyse sin tid op til vaccinestikket.

Den private virksomhed Practio, som Sundhedsministeriet har underskrevet kontrakten med, forventer at åbne det første center i København i den kommende uge, hvorefter planen er at åbne vaccinationscentre i flere større byer i Danmark.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.