Erhverv

Opdatering forringede bilen: Nu har Tesla-ejere udsigt til erstatning

Vrede Tesla-ejere har nu udsigt til en erstatning på 100.000 kr. pr. bil. En softwareopdatering fra Tesla har tilsyneladende fordoblet den tid, det tager at oplade bilernes batteri.

En softwareopdatering fra Tesla har tilsyneladende fordoblet den tid, det tager at oplade batteriet på ældre årgange af Teslas Model S.
Foto: AP Photo/Paul Sakuma Foto: AP/ Paul Sakuma

Et stort antal Tesla-ejere ser nu ud til at kunne få erstatning for softwareopdateringer, som har forringet deres bil.

I både Danmark og Norge har grupper af Tesla-ejere klaget over, at en af Teslas opdateringer har fordoblet den tid, det tager at oplade bilen på Teslas såkaldte superladestandere. Problemerne berører Teslas model S i årgangene 2013-2015.

30 norske Tesla-ejere har rejst et gruppesøgsmål og er nu ved retsinstansen Forliksrådet i Oslo blevet tilkendt en erstatning på 100.000 (danske) kr. pr. bil.

Det rapporterer flere norske medier. De problematiske årgange af den pågældende Tesla-model er ifølge Nettavisen solgt i omkring 10.000 eksemplarer i Norge.

Den samlede erstatning kan dermed løbe op i 1 mia. kr. – blot for det relativt lille norske marked. Det er uvist, hvordan Tesla stiller sig til sagen, da der er tale om en såkaldt udeblivelsesdom. Tesla’s repræsentanter mødte ikke op til sagen, men selskabet er pålagt at betale erstatningerne inden 31. maj.

Den Tesla-opdatering, der volder problemer for bilejerne, blev udsendt i foråret 2019. I takt med, at softwaren blev installeret i bilerne, begyndte det snart at strømme ind med klager fra også danske ejere af Teslas model S årgang 2013-2015.

De oplevede – ganske som i Norge – at det pludselig tog meget længere tid end normalt at oplade deres bil på Teslas såkaldte superladere. Hvor batteriet tidligere kunne oplades til 80 pct. på en halv time, tog det nu op til en time.

Ifølge Politiken har 75 af de utilfredse danske Tesla-ejere rejst et gruppesøgsmål, som nu skal for Retten i Hillerød. Kravet er en erstatning på 100.000 kr. pr. bil, der er blevet forringet af opdateringen.

Læs også