Tillidssamfundet er skabt på lykkepiller og enhjørninger
Hvad er det, der gør, at danskerne stadig kan præstere internationalt?
Det spørgsmål er jeg vendt tilbage til adskillige gange igennem mine studier. Når man reflekterer over verdenssituationen lige nu, med de mange dygtige og intelligente mennesker, der studerer verden over, hvordan er det så, at vi som land og folk kan hamle op?
Sandheden er, at det kan vi nok ikke. I hvert fald ikke på de normale parametre, vi forventer at kunne præstere på.
Matematisk vil der nok være hundredetusindvis af indere, der kan regne hurtigere, end selv de bedste danskere. Præsentationsmæssigt vil amerikanerne stå i første række, når det kommer til at sælge sig selv og deres produkt. Gruppearbejdsmæssigt, hvor man forventer, at de konsensussøgende skandinaver ville brillere, er vi nok heller ikke meget foran kineserne.
Men hvad er det så, der udmærker os?
Det er ikke et let spørgsmål at svare på, men mit bud ville være, at det er vores kultur, der bærer os langt i den internationale erhvervsverden.
På mit udvekslingsophold har den skandinaviske kultur været en rød tråd gennem samtaler med ekspats og lokale i Hong Kong. Kulturen, der indebærer, at man kan stille jordbær og kartofler ved landevejene, og være sikker på, at dem, der køber de friske sommerprodukter, efterlader kontanter i bytte.
Vi sælger os selv gennem begreber som hygge og lykke og tillid. Hvor det sidste klart vægter højest.
Vigtigheden af et retssamfund, hvor man kan stole på, at de institutioner, der er til for at beskytte én, såmænd også gør det, er essentielt for et velfungerende arbejdsmarked og finansielt system.
Det mærker man også tydeligt i Hong Kong, hvor tilliden til institutionerne varierer meget fra person til person og hæmmer den ellers harmonisøgende kultur. Der er altid en undertone af konflikt, hvilket får mig til at værdsætte den danske demokratiske tilgang.
Danskerne og Skandinavien har et brand, der er svært at slå. Man kan forvente, at aftalen går igennem, når der først er givet håndtryk på det, og man skal lede grundigt for at finde eksempler på snyd og korruption i det danske erhvervsliv.
Vi sælger tanken om lykke og øl og stilrenhed. Der er tale om kvalitet. Det observerer man hurtigt, når man går ind i shoppingcentre i Hong Kong. Det bugner med PH-lamper og Wegner-stole, der står som eksemplet på dansk design og tanken om den danske minimalisme. Skandinavien har formået at udmærke og differentiere sig kulturelt.
Jeg ser den skandinaviske kultur være et klart salgspunkt fremadrettet. Derfor må vi også værne om den. Det er vigtigt at opretholde tanken om Danmark som et tillidssamfund, der er bygget på lykke og enhjørninger – også hvis dele af denne tankegang er et resultat af lykkepiller og gode fortællinger.
Vi har formået at skabe et ry, der gavner os langt og bredt. Derfor må vi også dyrke det.
VICTORIA ROSENMEIER, studerende på CBS-programmet Globe