Erhverv

To måneder efter det blev trukket fri: Fragtskib tilbageholdes fortsat i Suez

En egyptisk domstol udsatte lørdag en høring i sagen om Ever Given, der i marts stødte på grund i Suez-kanalen. Skibets ejer og de egyptiske myndigheder er fortsat uenige om kompensationen.

Ever Given lå fastklemt i Suez-kanalen i seks dage. Foto: AFP

Blæsten var hård, og skibet svært at styre, da containerskibet Ever Given den 23. marts skulle passere igennem Suez-kanalen, men i stedet endte med at sidde fast og sætte en prop i en stor del af den globale handel.

Det tog knap en uge at trække Ever Given fri. Men to måneder efter har fragtskibet stadig ikke forladt Suez-kanalen, mens kanalmyndighederne kræver milliarder i erstatning.

Noget tyder dog på, at der snart kan blive lagt låg på sagen. For en egyptisk domstol udsatte lørdag en høring i sagen for at give skibets ejer og myndighederne tid til at indgå et forlig om kompensationen. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Suez Canal Authority, den statsejede myndighed, der ejer og driver Suez-kanalen, krævede i starten 5,7 mia. kr. i kompensation, men beløbet blev senere sænket til 3,3 mia. kr. Pengene skal ifølge myndighederne dække omkostningerne for bjærgningen af skibet og tabt fortjeneste for kanalen.

På den anden side har Ever Givens ejer, det japanske rederi Shoei Kisen Kaisha Ltd., afvist at betale beløbet, som det mener er alt for højt. Til gengæld tilbød firmaet at betale 900 mio. kr., som egypterne afviste.

Den egyptiske domstol, der også var med til at godkende tilbageholdelsen af containerskibet, har med udsættelsen givet parterne frem til 20. juni til at indgå forlig om kompensationen. Årsagen er, at Ever Given-ejeren har foreslået et nyt kompensationsbeløb, oplyser kanalmyndighederne.

For det ikke skulle være nok har en ny part meldt sig på banen i sagen.

Nu har de egyptiske fiskere også gjort krav på kompensation, fordi det 400 meter lange skib efter deres udsagn lukkede ballastvand ud, mens det sad fastklemt, hvilket forurenede vandet og påvirkede fiskeriet, skriver Ritzau.

Siden Ever Given blev trukket fri, har containerskibet været tilbageholdt i en lomme midt i Suez-kanalen, og skibsejeren og kanalmyndighederne er stadig uenige om, hvem der skal have skylden for grundstødningen.

Ejerne af containerskibet mener ikke, at der blev gjort nok for at hjælpe Ever Given igennem Suez-kanalen, alt mens myndighederne mener, at skibet sejlede med alt for høj fart i den pågældende del af kanalen.

Omkring 10 pct. af verdenshandlen flyder igennem Suez-kanalen, der samtidig er en vigtig indtjeningskilde for den egyptiske stat. Sidste år sejlede 19.000 fartøjer igennem kanalen ifølge opgørelser, skriver AP.

Det indbragte Egypten et beløb svarende til lidt over 34 mia. kr.

Læs også
Top job