Transportkaos truer danskernes julegaveræs
Allerede nu kan flere af de store elektronikkæder se, at danskernes julegaveønsker ikke nødvendigvis kommer til at ligge i tilstrækkeligt antal på hylderne op til jul.
Selvom vi dårligt har sagt goddag til sommeren, er der allerede nu bekymring i detailhandlen for, at danske forbrugere skal gå tomhændet hjem fra julegaveindkøb.
Virksomhederne kæmper i øjeblikket med månedlange forsinkelser og mangel på varer, og presset på de globale forsyningskæder ser ifølge flere aktører ud til at kunne vare helt frem mod jul.
»Det er ikke sådan, at vi ikke kommer til at kunne lægge pakker under juletræet, men hvis man skal være sikker på at få en meget specifik vare, så skal man holde øje,« siger Simon Frølich, salgschef i elektronikforhandleren Power.
Hvis vi beder om at få 10.000 styk, kan de måske levere 5000 eller 6000.
Coronakrisen bragte sidste år de globale forsyningskæder ud af balance. Nedlukningerne i Vesten har skabt en massiv efterspørgsel efter alt fra kaffemaskiner, computerskærme og motionscykler, som skal transporteres fra Asien. Derfor kæmper virksomheder verden over i dag med at få plads til deres varer på containerskibene, i flyenes bug eller på togvognene, samtidig med at mangel på komponenter har sat en prop i produktionen flere steder.
»Nogle produkter kan i yderste tilfælde ikke blive produceret, mens nogle produktlinjer kører på nedsat kraft,« siger Peter Sand, chefanalytiker i shippinginteresseorganisationen Bimco, der også råder folk til at overveje at bestille særligt specielle ønsker i god tid, hvis man vil være sikker på at få dem.
I Elgiganten har man også i øjeblikket svært ved at skaffe produkter i de mængder, der er behov for. Bærbare computere og iPads har været særlig hårdt ramt, og det ser ud til at fortsætte, lyder det.
»Det, tror vi, kan vare ved i resten af 2021 og måske først løse op i 2022. Hele julehandlen er noget, vi har været i gang med i flere måneder for at sikre os nok varer,« siger Peder Stedal, adm. direktør i Elgiganten.
Også i Power forventer man, at problemerne med at skaffe nok varer til at stille sulten hos de købeivrige forbrugere fortsætter ind i 2022.
Hvis man kigger på meget specifikke modeller eller specifikke specifikationer, så vil man kunne opleve længere leveringstider.
Koncernen har lagt ordrer på varer for tredje kvartal og er begyndt på at bestille varer hjem til fjerde kvartal, men det er ikke uden udfordringer.
»Hvis vi beder om at få 10.000 styk, kan de måske levere 5.000 eller 6.000,« siger Simon Frølich.
Og selvom ordrerne er blevet bekræftet, kan de blive forsinket alligevel. Adskillige gange har koncernen stået i en situation, hvor manglen på en specifik skrue eller et hængsel har forsinket ellers færdigproducerede varer.
Power er af flere producenter blevet lovet en lille smule bedring hen mod november og december, men situationen er stadig usikker, hvad angår julehandlen.
»Hvis man kigger på meget specifikke modeller eller specifikke specifikationer, så vil man kunne opleve længere leveringstider, eller også må man finde et alternativ,« siger han.
Manglen på forbrugervarer truer ikke kun de danske forretninger og deres kunder. I USA har detailhandlere også travlt med at sikre sig varer. Ifølge Brian Whitlock fra Gartner, et af verdens førende research og rådgivningsfirmaer, er værdikæderne lige nu er »ekstremt skrøbelige.«
»Vi forventer, at 2021 bliver et udfordrende år helt hen til kinesisk nytår i februar 2022,« siger han til Financial Times.