Erhverv

8.500 hoteller og restaurationer skylder milliarder i udskudt moms og A-skat

Knap halvdelen af hotel- og restaurationsbranchen skylder staten i alt 2,1 mia. kr. i bl.a. udskudt moms og A-skat. En dødsspiral, lyder det fra erhvervsordfører Mona Juul (K).

Coronakrisen har været hård med restaurationsbranchen, der i stor stil har måtte ty til moms- og A-skattelån, viser dugfriske tal. Foto: JP.

Med udgangen af april havde 8.531 hoteller, restauranter, værtshuse, caféer, eventfirmaer og diskoteker lånt knap 2,1 mia. kr. fra staten i form af udskudt moms og A-skat.

Hjælpepakker og lån
  • Under coronakrisen er erhvervslivet blevet præsenteret for en vifte af hjælpepakker.
  • Blandt disse er tilbuddet om at udskyde betaling af moms og A-skat.
  • Idéen er, at moms- og A-skattelån vil være med til at hjælpe trængte virksomheder gennem krisen og dermed sikre både virksomheder og job.
  • Nye tal fra Gældsstyrelsen og Skattestyrelsen viser, at 8.531 virksomheder i hotel- og restaurationsbranchen til og med april 2021 har gjort brug af moms- og A-skattelån.
  • Virksomhederne har lånt 1.503 mio. kr. gennem udskydelse af moms, og knap 589 mio. kr. som A-skattelån.
  • Største låntager er restaurationsbranchen, der samlet har lånt 1.152 mio. kr., mens hoteller har lånt tæt ved 303 mio. kr. gennem de to ordninger.

Det viser nye tal fra Gældsstyrelsen og Skattestyrelsen.

Milliardgælden, der udspringer af brug af corona-hjælpepakker, får Danmarks Restauranter & Caféer til at slå alarm.

»Økonomien i branchen har aldrig været værre. Ingen er jo interesseret i at udskyde moms og A-skat, hvis de kan betale den. Så dem, der har udskudt betalingen, har ikke haft andre muligheder,« siger politisk chef Freja Brandhøj.

Gælden er så stor, at den nærmest er en dødsspiral for mange.

Mona Juul, erhvervsordfører (K)

Selv om milliardlånet er tænkt som en hjælp, kalder erhvervsordfører Mona Juul (K) situationen for en potentiel dødssejler, fordi hun ikke kan se de ramte virksomheder betale milliardlånet tilbage på hverken tre eller seks måneder.

»Gælden er så stor, at den nærmest er en dødsspiral for mange. Vi er nødt til at tage gældsafviklingen dybt alvorlig, så resultatet ikke bliver, at virksomhederne lukker,« siger Mona Juul.

Venstres erhvervsordfører er enig.

»Hvis der bare dumper et girokort ind ad døren på 2,1 mia. kr., som skal betales i løbet af få dage, er der risiko for en kaskade af konkurser,« siger Torsten Schack Pedersen.

Mona Juul håber, at de nye gældstal vil være med til at sætte gældsafviklingen på regeringens corona-dagsorden på et tidspunkt, hvor de nuværende hjælpepakker står til at blive udfaset fra den 1. juli

Skatteminister Morten Bødskov understreger, at han er opmærksom på, at virksomheder står over for både at betale udskudt og fremtidig moms og A-skat.

»Regeringen er selvfølgelig også opmærksom på situationen med dobbelte betalinger, men det er endnu for tidligt at sige noget om, hvad konsekvenserne bliver og derfor også, om der er behov for f.eks. afviklingsordninger, som nogle har nævnt,« udtaler Morten Bødskov i et skriftligt svar.

Ud over milliardgælden fra udskudt moms- og A-skat skylder de 8.531 virksomheder 714 mio. kr. i bl.a. moms og A-skat, der er forfalden til betaling.

Læs også
Top job