Erhverv

Mangler folk: Kom og arbejd for os - vi betaler en sign-on bonus på 18.000 kr.

Flere amerikanske selskaber er så desperate for at skaffe ansatte, at de tilbyder en tiltrædelsesbonus ved nyt job.

Amazon er en af de mange arbejdsgivere i USA, der må lokke nye ansatte med en bonus for at skaffe folk nok til de mange ubesatte stillinger. Foto: Lindsey Wasson/Reuters/Ritzau Scanpix

Normalt er det forbeholdt folk i toppen af erhvervslivet, at få tilbudt en bonus bare for at sige ja til et job. Et såkaldt sign-on fee.

Men den praksis bliver nu brugt i højere og højere grad ved besættelsen af helt almindelige jobs i USA. Virksomhederne er desperate for at sikre sig nok arbejdskraft, skriver CNN Business.

Eksempelvis annoncerede Amazon, at man mangler 75.000 ansatte til jobs på lagre og inden for transport. I den forbindelse tilbød man de kommende ansatte op til 1000 dollar i sign-on bonus og en timeløn, der lå 2 dollar over normalen.

Og den 22-årige Robin Ray Buscaino fortæller, at han fik en sign-on bonus på 3000 dollar, da han begyndte hos Amazon i Californien med at læsse og laste pakker til deres fly.

Økonomer, arbejdsmarkedseksperter og virksomheder siger, at årsagerne til ansættelsesudfordringerne er forskellige.

Men de dækker blandt over vanskeligheder for de ansatte med at finde børneinstitutioner, sundheds- og sikkerhedsproblemer samt den udvidede arbejdsløshedsunderstøttelse.

Virksomhederne håber, at bonusser vil hjælpe dem med at tiltrække ansatte, så de kan fortsætte deres vækst.

Andre virksomheder, der tilbyder sign-on bonus er Ollie’s Bargain Outlet, supermarkedskæden Tops Markets og Sheetz convenience butikker. Bonus ligger typisk på mellem 500 og 1000 dollar bare for at takke ja til jobbet.

I en undersøgelse fra analysekoncernen Korn Ferry, hvor flere end 50 af USAs største detailkæder indgik, svarede 94 pct. i april, at de havde problemer med at skaffe arbejdskraft nok.

29 pct. af dem oplyste, at de havde indført en eller anden form for tiltrædelsesbonus.

Læs også