Erhverv

Nyt tal fra arbejdsmarkedet sætter rekord: »Det er helt vildt«

Andelen af ledige stillinger i det private erhvervsliv nåede det højeste niveau nogensinde registreret.

Artiklens øverste billede
Der er allerede tegn på, at der er mangel på arbejdskraft i byggeriet. Foto: Sisse Dupont

Der er nu så meget tryk på det danske arbejdsmarked, at det har slået sin tidligere rekord. I hvert fald når man ser på antallet af ledige stillinger i det private erhvervsliv.

Med 39.300 ledige stillinger i den private sektor i 1. kvartal nåede andelen af ledige stillinger op på 2,2 pct. Det er den højeste andel, der er registreret siden statistikkens begyndelse i 2010.

»Det er helt vildt, at vi midt i en nedlukning registrerer det højeste antal ledige stillinger nogensinde. Det vidner om fuldt tryk på arbejdsmarkedet. Frygten var ellers, at nedlukningen ville slå luften ud af arbejdsmarkedet igen, men det ser ikke ud til for alvor at være tilfældet,« skriver Niklas Praefke, der er cheføkonom i Ledernes Hovedorganisation, i en kommentar.

Siden 4. kvartal 2020 er antallet af ledige stillinger i det private erhvervsliv steget med 3.200.

»Det vidner om, at der ikke var helt samme panik som for et år siden. En del af grunden er, at situationen ikke var helt så uvant som sidste år, og at mange virksomheder allerede forberedte sig til mere normale tider, hvilket betyder en kæmpe appetit på nye medarbejdere,« lyder det videre fra Niklas Praefke.

I Dansk Erhverv kalder man udviklingen for overraskende. Men den er et godt tegn for den danske økonomi, lyder det.

»Når virksomhederne har mod på at ansætte nye medarbejdere, skyldes det, at omsætningen står og venter. Forklaringen skal findes i, at virksomhederne generelt har haft bedre muligheder for at håndtere den anden nedlukning. Detailhandlen har generelt øget salget via nettet og click-and-collect. Dertil har flere restauranter øget salget af take away,« skriver Kristian Skriver, der er seniorøkonom i Dansk Erhverv.

Ifølge Ledernes Hovedorganisation vil andelen af ledige stilling formentlig forblive på et højt niveau, da langt flere dele af økonomien er blevet genåbnet siden første kvartal. Og det kan gøre det sværere at finde kvalificeret arbejdskraft.

»Faktisk er vi i dag i den situation, at der i mange brancher simpelthen ikke er ledige hænder nok. Det gælder i særlig grad for bygge og anlæg, hvor 34 pct. af virksomhederne melder om, at mangel på arbejdskraft begrænser produktionen. I takt med at økonomien kommer i omdrejninger, vil ledere på landets virksomheder formentlig få endnu sværere ved at skaffe den nødvendige arbejdskraft,« skriver Niklas Praefke.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.