Erhverv

Ny forsinkelse truer vaccineplan: »Jeg forventer ikke, at det vil ændre voldsomt på sluttidspunktet«

Sundhedsstyrelsen vil i næste uge fortælle, hvilken betydning det får, at en ny vaccine fra Curevac kommer senere end forventet.

Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, bekræfter nu, at det kan få betydning for vaccinationskalenderen, at styrelsen alligevel ikke kan bruge en vaccine fra Curevac i juli. Foto:  Jens Dresling

Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm erkender nu, at det kan få betydning for vaccinationskalenderen, at en ny vaccine fra det tyske firma, Curevac, endnu ikke er godkendt af det europæiske lægemiddelagentur, EMA.

I den nuværende tidsplan har styrelsen indregnet leverancer fra Curevac fra juli, men firmaet har endnu ikke indgivet en formel ansøgning om godkendelse til EMA, og tidligere på ugen forlød det, at den formentlig først vil være klar i august.

På et pressemøde torsdag sagde Søren Brostrøm, at Sundhedsstyrelsen nu vil se på de forudsætninger, der ligger til grund for den nuværende tidsplan.

»Men vi må nok se i øjnene, at vi kommer til at lave en udrulning med de to vacciner, vi har nu,« sagde Søren Brostrøm, der varslede, at Sundhedsstyrelsen vil komme med nyt om kalenderen i den kommende uge.

»Men jeg forventer ikke, at det vil ændre voldsomt på sluttidspunktet. Med de to nuværende vacciner fra Pfizer og Moderna alene vil vi være færdige med at vaccinere alle over 16 år i begyndelsen af september,« sagde han.

I den eksisterende vaccinationskalender vil alle over 16 år, der ønsker det, have fået det sidste stik i uge 36, der slutter den 12. september 2021.

Tidsplanen er skredet adskillige gange undervejs, og selv om det hver gang har været små ændringer, så løber de efterhånden op i flere måneder.

Oprindeligt estimerede Sundhedsstyrelsen således, at vaccinationen af voksne over 16 år kunne være afsluttet i uge 25, der slutter den 27. juni 2021.

Undervejs er der dog kommet færre vacciner til Danmark end forventet, og situationen er ikke blevet bedre af, at sundhedsmyndighederne af forsigtighedshensyn har pillet to vacciner fra Johnson & Johnson og Astrazeneca ud af det officielle vaccinationsprogram på grund af alvorlige men sjældne bivirkninger.

Vaccinen fra Curevac er baseret på samme mRNA-teknologi som de to vacciner fra Pfizer og Moderna, og derfor var det håbet, at en ny og tredje leverandør til vaccinationsprogrammet kunne sætte ny fart i udrulningen.

Curevac oplyser til Jyllands-Posten, at firmaet stadig afventer forsøgsdata. Når de foreligger formentlig i slutningen af juni vil de blive delt med EMA, men firmaet har intet bud på, hvornår vaccinen ventes godkendt til brug i EU.

Sundhedsminister Magnus Heunicke oplyste på pressemødet, at omkring 75.000 danskere blev vaccineret onsdag. Det var tredje dag i træk med over 70.000 stik, hvilket ikke er sket tidligere.

Det skyldes i høj grad, at Pfizer har fremrykket leverancer til EU, og Sundhedsstyrelsen forventer mindre leverancer fra juli.

Læs også
Top job