Milliardærer står bag: Fournais Aviations satsning på nye luftvaner giver pote
Saxo Bank-stifter Kim Fournais har i årevis drevet et flyfirma med underskud. Nu er bøtten dog vendt, og flere af de gode resultater er på vej.
10. gang er lykkens gang.
I hvert fald for Saxo Bank-stifter Kim Fournais' flyfirma Fournais Aviation, der nu har fået vendt bøtten efter ni år i træk med underskud.
I 2020 blev det således til det første overskud i selskabets historie, omend det blev til et beskedent ét af slagsen på 48.000 kr.
Den tyske gipsmilliardær Alexander Knauf købte sig i løbet af 2020 ind i Fournais Aviation, og hvorvidt det er ham, der har ageret talisman, skal stå hen i det uvisse. Men i hvert fald er den første positive bundlinje nu aflagt.
Samtidig blev omsætningen næsten fordoblet til 5 mio. kr. for selskabet, der skræddersyr flyvninger til kunderne i det ene privatfly, som Fournais Aviation er i besiddelse af.
»Fournais Aviation ApS har ikke i løbet af året modtaget hjælpepakker fra staten og ser stigende efterspørgsel på transport i privatfly, idet mange luftfartsselskaber har måttet lukke sine rutenetværk, samtidigt med at kunderne i stigende grad efterspørger mere fleksibilitet i rejserne,« står der i det nye regnskab.
Fournais Aviation forventer, at den stigende efterspørgsel på dets tilbud til kunderne, herunder højere effektivitet gennem sparet tid i lufthavnen, vil fortsætte i 2021, og at selskabet igen kan levere et positivt resultat for året.
Allerede i foråret 2020 forklarede Johannes Rovsing, medejer af og adm. direktør i Fournais Aviation, at coronakrisen kunne give helt nye flyvaner hos mange mennesker og i den sammenhæng medvind til privatflyvninger.
»Man kan diskutere, hvor mange der lige nu har lyst til at sætte sig ind i et fly med 150 andre mennesker efter at have gået gennem en fyldt lufthavn,« sagde han.
Fournais Aviation påtænker at ekspandere flyflåden, så det nuværende ene fly i flåden - et schweizisk bygget privatfly af typen Pilatus PC-12/47E - får selskab af andre fly.
Det schweiziske fly har plads til 10 personer, herunder besætning, og en billet med flyet koster, hvad der svarer til en billet på business class med traditionelle flyselskaber.
Flyet bliver i 2020-regnskabet vurderet til at have en værdi på 12,6 mio. kr. Ved det første regnskab i 2011 blev flyet vurderet til 21,2 mio. kr.
Fournais Aviation er i øvrigt ikke Kim Fournais’ eneste bekendtskab med privatfly.
Når han, den anden Saxo Bank-grundlægger Lars Seier Christensen og bankens øvrige ledelse skulle til vigtige møder rundt om i verden, foregik transporten i en årrække ofte i ét af bankens to privatfly.
De to fly, en Hawker 800XP og en Dassault Falcon 2000LX, blev købt for samlet 205 mio. kr. i 2007, så Saxo Banks ledelse kunne være uafhængig af flyselskabernes afgangstider og rutenet.
Men efter flere år med millionunderskud i selskabet Saxo Jet A/S, blev de to fly solgt for samlet 140 mio. kr. tilbage i 2014.