Brillekæden CrossEyes kæmper for overlevelse efter flere år med tung gæld
Ifølge adm. direktør Søren Møller har en fire år gammel konkurs gjort det »uansvarligt« at fortsætte med at tilpasse driften.
Den danske brillekæde CrossEyes har efter flere år med stor gæld anmodet om rekonstruktion.
Det sker ifølge kædens adm. direktør, Søren Møller, fordi en fire år gammel konkurssag fortsat hænger som en klods om benet på den tidligere så ambitiøse kæde.
Gælden opstod, da CrossEyes i 2017 satsede stort og gik massivt ind i det britiske marked, samtidig med at den ville åbne 300 butikker internationalt. Begge dele slog fejl, og væksteventyret blev erstattet af en konkursbegæring.
»Vi fik hældt en ordentlig spandfuld forpligtelser med over i de forskellige holdingselskaber og driftselskabet i forbindelse med sagen. Siden har vi forsøgt at tilpasse CrossEyes til den virkelighed, der er i dag, og det vil være uansvarligt at fortsætte med at tilpasse driften. Selvom det er en svær beslutning (at anmode om rekonstruktion red.), så er det den rigtige og mest ansvarlige,« siger Søren Møller.
Rune Richelsen, der er senioradvokat hos Bech-Bruun Advokatpartnerselskab og behandler rekonstruktionen af den danske brillekæde, peger ligeledes på den fire år gamle konkurs som årsag til, at CrossEyes endnu en gang er endt i rekonstruktion.
»CrossEyes har i en længere periode ikke har haft likviditet til at betale sine kreditorer - herunder Skat, hvor afvikling af et lån har været misligholdt. Samtidig er selskabet tynget af den tidligere gæld. Ganske kort har det ikke været muligt for selskabet at omsætte tilstrækkeligt for at overholde forpligtelserne,« siger han.
Han anslår, at kædens samlet har gæld for omkring 30 mio. kr. Udover Skat er der også gæld til leverandører. Han vil dog ikke oplyse nærmere om kreditorerne.
»Jeg kan ikke genkende beløbet og har ikke lyst til at udtale mig om størrelsen eller kreditorer,« siger Søren Møller, der heller ikke vil svare på, om det er realistisk, at gælden bliver indfriet.
Han understreger dog, at kædens tilbageværende otte danske butikker har en »sund primær drift«. Derfor mener han også, at det er realistisk at sælge den danske del af kæden fra.
»Tiden må vise, hvordan vi skal gøre det. Det er ikke sikkert, at jeg skal være en del af CrossEyes fremover, men vi har otte butikker på nuværende tidspunkt, hvor driften er positiv, og derfor bruger jeg mine kræfter på at gøre det bedst mulige for de ansatte og kæden i forbindelse med rekonstruktionen,« siger Søren Møller.
Ifølge Rune Richelsen er det realistisk, at CrossEyes kan blive solgt og fremover få budgetterne til at hænge sammen.
Han oplyser samtidig, at der allerede nu er en række interesserede købere og investorer, der har interesse i at drive kæden videre.
CrossEyes blev stiftet i Aarhus i 2010 og har i flere år været plaget af underskud.