Erhverv

Investeringsøkonom efter vildt aktieridt på 300 pct.: »Mærkeligt og bemærkelsesværdigt«

Hos Nordnet undrer man sig over torsdagens himmelflugt for danske Orphazyme på det amerikanske marked.

Orphazyme-aktien bragede torsdag i vejret på aktiemarkedet i USA. Foto: Orphazyme/PR

Ugen slutter med undren hos investeringsøkonomen Per Hansen fra onlinebørsmægleren Nordnet. Og denne undren kommer, efter at det danske selskab Orphazyme torsdag aften blev genstand for noget, der bedst kan beskrives som spekulation.

»I går skete der noget mærkeligt og bemærkelsesværdigt i danske Orphazyme,« skriver Per Hansen i en kommentar.

Orphazyme er noteret på børsen i Danmark, men selskabet er samtidig parallelnoteret på det amerikanske marked, og her steg aktien torsdag en overgang med omkring 1400 pct.

Den voldsomme stigning betød, at handlen flere gange blev suspenderet. Inden handelsdagen sluttede på det amerikanske marked, faldt aktien dog igen, så den sluttede med et plus på lidt over 300 pct.

Torsdag lød det fra Orphazyme selv, at selskabet ikke kendte årsagen til den store stigning.

»Vi er ikke kommet med nogle meddelelser, så vi formoder, at der er tale om spekulation i aktien,« siger Anders Vadsholt, finansdirektør i Orphazymes.

Orphazyme er dog ikke den eneste aktie på det amerikanske marked, hvor kursudviklingen har vakt opsigt. Det samme har f.eks. været tilfældet med aktierne i Gamestop og biografkæden AMC.

»Fællesnævneren for disse aktier og den besynderlige kursudvikling har været ”meme” aktier. Selskaber hvor aktiekursudviklingen debatteres livligt i investorfora. Måske er det det som også er sket for Orphazymes amerikanske parallelnotering,« skriver Per Hansen.

Han peger på, at der snart kommer vigtigt nyt fra Orphazyme. Senest den 17. juni kommer FDA, der er den amerikanske lægemyndighed, med sin vurdering af lægemiddelkandidaten arimoclomol til behandling af en sjælden stofskiftesygdom.

Dette kan dog ikke forklare udviklingen, og de seneste meldinger fra Orphazyme har også ført til fald i aktiekursen, lyder det fra Per Hansen.

»Der sker ting og sager på aktiemarkedet, og ikke alt har en logisk forklaring. Udviklingen i Orphazymes er en af dem. Det bliver interessant at se, hvor Orphazymes aktien starter, når handlen begynder i Danmark,« skriver Per Hansen.

BRANCHENYT
Læs også