Erhverv

Hospitaler gør klar til at aflyse operationer forud for strejke

Patienter med tid til bl.a. hofte-, knæ- og skulderoperationer risikerer at få udskudt deres behandling. På nogle sygehuse kan der være sammenfald med patienter, der tidligere har fået aflyst behandlinger på grund af coronasituationen.

De første patienter, der får aflyst operationer og behandlinger, vil blive kontaktet inden weekenden. Arkivfoto: Anders Find

På flere hospitaler rundt om i landet gør man lige nu klar til at udskyde ikke-akutte behandlinger på en række afdelinger.

Det er konsekvensen af, at over 5.000 sygeplejersker fra natten til lørdag ventes at gå på strejke på ubestemt tid.

Årsagen er, at et flertal af medlemmerne af Dansk Sygeplejeråd har stemt nej til et nyt mæglingsforslag i overenskomstforhandlingerne.

Coronaafsnit samt kræft-, børne- og psykiatriområdet vil ikke blive ramt, og der vil være nødberedskab til at tage sig af akutte behandlinger.

»Hvis du falder og brækker hoften, så kommer du akut ind og bliver opereret. Hvis du har gået og ventet på at få skiftet din hofte eller tilsvarende, bliver det udsat. Lidt firkantet sagt,« forklarer Niels Reichstein Larsen, sygehusdirektør for Næstved og Slagelse sygehuse.

Her udsætter man alle operationer på berørte afdelinger, hvis det ikke er kritisk for liv eller førlighed, at de bliver gennemført. Et andet eksempel kan f.eks. være en planlagt behandling af brok, som er til gene for patienten, men ikke vurderes kritisk.

Patienter kontaktes løbende

Fra torsdag vil sygehusene i Slagelse og Næstved kontakte patienter, der får udskudt deres tider mandag, tirsdag og onsdag i den kommende uge. Og mandag vil berørte patienter med planlagte tider enten torsdag, fredag eller lørdag få besked.

Det vides nemlig ikke, hvor lang tid en strejke vil vare.

»Det er den kadence, vi vil køre med. Hvis der kommer en løsning, er det kun tre dages patienter, vi har udskudt. Vi håber, at patienterne har forståelse for, at det bliver med kort varsel - til gengæld berør vi ikke flere end højst nødvendigt ad gangen,« siger Niels Reichstein Larsen.

Også på Odense Universitetshospital (OUH) vil man kontakte patienter løbende for ikke at aflyse unødigt mange operationer og behandlinger. De første patienter - med tider mandag og tirsdag - får besked inden weekenden.

16 afdelinger i Odense, Nyborg og Svendborg bliver påvirket af strejken, som vil ramme patienter over en bred kam på både kirurgiske og medicinske afdelinger samt afdelinger med såkaldte dagshospitalsfunktioner.

Det fortæller Mathilde Schmidt-Petersen, sygeplejefaglig direktør på OUH.

»Det er svært at sætte et præcist tal på. Det er derfor, der bliver lavet en konkret lægefaglig vurdering,« siger hun.

»Hvis det truer liv eller førlighed, skal operationen naturligvis gennemføres. Men hvis ikke, vil det blive udskudt. Det er selvfølgelig rigtig beklageligt over for vores patienter.«

Kan ramme de samme patienter igen

På Aalborg Universitetshospital er 20 afsnit i Farsø, Hobro, Thisted og Frederikshavn udtaget til strejke. Der er ikke strejke på selve matriklen i Aalborg.

»Det er især vores ortopædkirurgiske patienter, der bliver berørt, samt ambulante patienter uden for kræftområdet,« fortæller Lisbeth Lagoni, sygeplejefaglig direktør, Aalborg Universitetshospital.

Også her er det for tidligt at sætte tal på, hvor mange operationer og behandlinger, der ventes at blive udskudt. Det er man ved at danne sig et overblik over.

»Det kan være skulder-, hofte- og knæoperationer, som ikke er førlighedstruende, men som er belastende for patienterne. Det er den samme type operationer, som blev udsat under Covid19. Det giver en forøgelse af vores ventetid,« siger Lisbeth Lagoni.

Heller ikke på OUH er man i bund med puklen af behandlinger, der er udskudt på grund af coronasituationen, fortæller Mathilde Schmidt-Petersen. Her kan der således også være sammenfald i patientgrupperne.

Danske Patienter har ikke nogen kommentarer til sagen på nuværende tidspunkt, men er »bekymrede og håber på en løsning«.

Omkring 10 pct. af sygeplejerådets medlemmer er udtaget til konflikt i regionerne og kommunerne.

Dansk Sygeplejeråd havde ellers anbefalet sine medlemmer at stemme ja i afstemningen om mæglingsforslaget. Ualmindeligt mange medlemmer deltog i afstemningen, der løb indtil søndag aften.

Det overbevisende resultat blev offentliggjort mandag: 66,7 procent har sagt nej, mens 33,3 procent har sagt ja. Hos Radiograf Rådet har et flertal stemt ja, og der bliver derfor ingen strejke blandt radiograferne.

Læs også