Serier

Overlæge tror, at Danmark kan holde coronavarianter i skak

Smitten vil ikke få ordentligt tag i Danmark, mener ledende overlæge.

Corona rammer verden
Lave smittetal om sommeren vil holde coronasmitten nede, så den brede danske befolkning når at blive vaccineret, mener Svend Ellermann-Eriksen, der er ledende overlæge på Aarhus Universitetshospital. Arkivfoto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Danmark har fint styr på coronavarianterne, mener Svend Ellermann-Eriksen, der er ledende overlæge på Klinisk Mikrobiologi på Aarhus Universitetshospital.

- Vi regner ikke umiddelbart med, at det bliver et problem i Danmark, men vi er meget opmærksomme på det. Det er derfor vi opdeler i varianter, så vi har et overblik over, hvad vi har i Danmark, siger han.

Mandag lukkede Grønnevang Skole i Hillerød på grund af smitteudbrud med den indiske coronavariant, der også kaldes deltavarianten.

Netop deltavarianten har ført til en udskydelse af den ellers planlagte engelske genåbning af samfundet.

Mandag aften meddelte den britiske premierminister Boris Johnson, at smitten den seneste uge var tiltaget med 64 procent.

Han mente derfor, at det ville være bedst at udskyde den fulde genåbning lidt endnu.

Coronavarianter kan give problemer for et lands forsøg på smitteinddæmning, da virusset opfører sig anderledes end tidligere.

- Det betyder helt konkret, at der er virus, der har ændret sig en smule fra dem, vi kender, og dermed kan opføre sig lidt anderledes, siger Svend Ellermann-Eriksen.

- Det kan betyde noget for epidemiens styrke, for jo mere smitsom den er, jo kraftigere tager epidemien til, og jo kraftigere forholdsregler skal der til for at styre den, siger Svend Ellermann-Eriksen.

Men med en kombination af lave smittetal om sommeren, fortsat brug af god hygiejne og vaccinationer vil Danmark kunne begrænse spredningen af coronavarianter, mener Svend Ellermann-Eriksen.

- Jeg tror på, at sommeren vil lægge låg på de nye varianter, så vi når at få vaccineret tilstrækkeligt mange, og de nye varianter aldrig rigtigt får fat i Danmark, siger han.

BRANCHENYT
Læs også