Erhverv

"Druk" sendte Zentropa ind i ukendt territorium: »Det er vildt for os i et år, hvor vi så frem til kæmpe problemer«

Zentropa er helt udsædvanligt kommet igennem 2020 med et overskud på mere end 10 mio. kr.

Druk bidrog i høj grad til resultatet i Zentropa.  Foto: Henrik Ohsten

Coronaåret 2020 begyndte med en masse usikkerhed for koncernen Zentropa. Men det sluttede af med noget, der minder om et brag. Det viser årsregnskabet fra Zentropa Folket, som er blevet offentligt tilgængeligt mandag.

2020 endte med et overskud efter skat på 12,9 mio. kr. Det er næsten en fordobling i forhold til 2019, hvor resultatet efter skat endte på 6,7 mio. kr.

»Jeg tror, at det er det bedste regnskab i de seneste 20 år. Det er vildt for os i et år, hvor vi så frem til kæmpe problemer,« siger Anders Kjærhauge, der er adm. direktør i Zentropa.

Problemerne bestod bl.a. i, at Zentropa havde tre film i produktion, da corona ramte. Og i selskabet anede man ikke, hvor man stod, og om det overhovedet var muligt at gennemføre projekterne.

Det var det dog. Og resultatet i 2020 stammer i udpræget grad fra filmene Druk og Retfærdighedens Ryttere. De to film solgte henholdsvis flere end 800.000 og 450.000 billetter i løbet af 2020, inden biograferne blev lukket ned som følge af en smittebølge den 9. december.

»Det var en kæmpe indsats fra alle vores medarbejdere og alle omkring filmene. Vi fik gennemført klipningen på long distance, og så anede vi jo ikke, om biograferne ville være åbne. Og skulle vi vente? Det var et stort sats i forhold til, at Druk kom i biograferne. Men det var fantastisk at se, hvor mange der var parate til at se den i biografen,« siger Anders Kjærhauge.

I normale år svinger resultatet i Zentropa mellem et plus på et par millioner til et minus og så tilbage til et plus igen. Men dette mønster blev altså brudt i 2020.

»Det giver os ikke flere muligheder i forhold til at få vores film igennem. Men det giver os mulighed for at være lidt mindre afhængige af at skulle låne penge, så vi har likviditeten. Vi trækker vejret lidt lettere nu,« siger Anders Kjærhauge.

Zentropa er ejet af Torben Røsler, Peter Aalbæk Jensen, Lars von Trier og Kristian Levring. De ejer halvdelen af Zentropa, mens den sidste halvdel er ejet af Nordisk Film.

Læs også