Erhverv

Rekordmange underretninger om hvidvask: Stiger med knap 40 pct.

Mistanker om hvidvask, terrorfinansiering eller anden økonomisk kriminalitet stiger. Hvidvasksekretariatet modtog i 2020 73.249 underretninger, og det er det højeste antal nogensinde.

Også antallet af underretninger, der er blevet til videregivelser til andre offentlige myndigheder, er steget markant fra 388 i 2019 til 4.011 i 2020. Arkivfoto: Charlotte de la Fuente.

73.249 underretninger i 2020 og dermed det højeste antal underretninger om hvidvask, terrorfinansiering og anden økonomisk kriminalitet nogensinde. Det er 37 pct. flere end i 2019, hvor der blev sendt 53.454 underretninger.

Det er kolde fakta fra Hvidvasksekretariatets årsrapport, der udkom mandag.

Det svarer til, at 200 underretninger om dagen lander i sekretariatet, der modtager, sorterer og analyserer oplysningerne, før de bliver leveret videre til behandling i politikredsene, SØIK (Bagmandspolitiet), Skat eller andre offentlige myndigheder som led i den samlede hvidvaskindsats.

Det er jo et udtryk for at mistænkelige forhold og dermed mistanke om hvidvask, økonomisk kriminalitet og den mulige terrorfinansiering er i vækst

Jørgen Andersen, leder af Hvidvasksekretariatet.

Ud af de 73.249 underretninger blev 19.756 af dem vurderet som brugbare i kampen mod hvidvask af penge, finansiering af terrorisme, handel med narko, skattesvig og andre former for svindel med offentlige midler og økonomisk kriminalitet.

Det gør både antallet af underretninger og videregivelser til de højeste i Hvidvasksekretariatets levetid.

»Tallene udtrykker den store opbakning, der er til hvidvaskindsatsen. Enkeltpersoner, der har en mistanke, samarbejdspartnere, myndigheder, realkreditinstitutter, virksomheder med underretningspligt, fx valutavekslingsbureauer, revisorer, pengeinstitutter er alle en uundværlig del af indsatsen,« siger Jørgen Andersen, leder af Hvidvasksekretariatet i en pressemeddelelse.

Hvad er hvidvask?
Betegnelsen hvidvask dækker over forskellige finansielle manøvrer, der skal få penge fra kriminalitet til at se ud, som om de er lovlige.

Underretningerne om mulig hvidvask udgjorde i 2020 94 pct. af det samlede antal underrettelser til Hvidvasksekretariatet. Her stod pengeinstitutterne for 58.730 af underretningerne. Det er over 80 pct. af det samlede antal.

»Det er væsentlig flere end tidligere, og det er en slags rekord, men naturligvis på en kedelig baggrund. Det er et udtryk for, at mistænkelige forhold og dermed mistanke om hvidvask, økonomisk kriminalitet og den mulige terrorfinansiering er i vækst. Når det er sagt, så er vi meget tilfredse med at vores samarbejdspartnere har leveret langt flere underretninger til os end tidligere,« siger Jørgen Andersen.

De mange mistanker om svindel skyldes ifølge ham både de coronarelaterede kompensationspakker, og at pengeinstitutterne har øget fokus på at bringe informationer videre til Hvidvasksekretariatet.

Også antallet af underretninger, der er blevet til videregivelser til andre offentlige myndigheder, er steget markant fra 388 i 2019 til 4.011 i 2020. Det skyldes de mange underretninger om mistanke om svindel med coronakompensationspakker.

Læs også