- For abonnenter
En lille plet i Vestsjælland danner rammen om en ny socialdemokratisk fortælling. Skal man forstå partiet, skal man forstå denne by
Hvis der findes et socialdemokratisk menneske, en homo socialdemokratis, bor hun måske i Vipperød. Her er tre af partiets yngre ideologer opvokset inden for en radius af få kilometer. Jyllands-Posten er taget med til hjemstavnen for at finde ud af, hvad arbejderpartiet har puttet i vandet i Vestsjælland.
De tre socialdemokrater er stimlet sammen om et stort fotografi i idrætshallens cafeteria. De peger, griner og udveksler anekdoter. Billedet, de ser på, er af ældre dato, i sort-hvid og viser en 50-60 mennesker samlet foran en næsten færdigbygget sportshal.
»Der er min morfar. Han var formand for byrådets kulturudvalg dengang,« siger Frederik Vad Nielsen.
Kaare Dybvad og Christina Krzyrosiak har hørt historien før. De ved også godt, at den røde murstenshal stod færdig i slutningen 1970’erne og siden har været et samlingspunkt i Vipperød. Og de er stolte af den socialdemokratiske skabelon, som den lille stationsby ifølge dem er som skåret ud af.
»Den her by er et symbol på velfærdsstaten,« siger Kaare Dybvad:
»Sådan en hal her er bygget i mange hundredvis af byer rundt omkring i Jylland, på Fyn og Sjælland op gennem 1970’erne. Tænk på alle dem, hvis forældre var fattige landbrugsmedhjælpere, som kunne