Erhverv

Stadil-familiens Thornico-koncern sagsøgt for over 100 mio. kr. efter ballade i konkursbo

To af Stadil-familiens selskaber bliver nu trukket i retten af kurator, som mener, at kreditorerne har krav på koncernens skattebesparelse og betalinger til et datterselskab.

Artiklens øverste billede
Thor Stadil tager det helt koldt og roligt, at kreditorer i familiens konkursramte shippingselskaber har rejst erstatningskrav mod familiekoncernen. Foto: Casper Dalhoff

Kreditorerne i Stadil-familiens konkursramte shippingforretning går nu rettens vej for at kræve et trecifret millionbeløb tilbage. 

De mener, at familiens milliardkoncern, Thornico, uberettiget har beholdt en skattebesparelse for sig selv og desuden taget sig for godt betalt for at drive en række skibe i tiden op til konkursen. Derfor forsøger de nu at få pengene tilbage.

Ifølge Finans’ oplysninger løber det samlede krav op i ca. 123 mio. kr., hvoraf skattekravet udgør knap 100 mio. kr.

Jeg kan bekræfte, at der er anlagt to retssager, men ellers har jeg ikke yderligere kommentarer.

Troels Tuxen, advokat og kurator, Bech-Bruun

Sagerne er anlagt af Troels Tuxen, advokat og partner hos Bech-Bruun. Han er kurator på flere af de centrale boer i det vidt forgrenede netværk af selskaber, som udgjorde familiens shippingforretning frem til nedlukningen i foråret 2020.

»Jeg kan bekræfte, at der er anlagt to retssager, men ellers har jeg ikke yderligere kommentarer,« siger han.

Thor Stadil, formand i Thornico, er uenig i kravene og forventer at vinde begge sager.

»Vi betragter ikke kravene som en risiko for os. De er desuden af en sådan størrelsesorden, at de er uden betydning for vores koncern. Vi tager det helt koldt og roligt og har overladt det til vores advokater,« siger han.

Stadil-familien måtte forrige år lukke ned for det meste af sin shippingforretning efter flere år med massive tab. Det har ført til en hel stribe af konkurser og nu også to retssager mod Thornico-koncernen og dens datterselskab Thorco Projects.

Thornico ejer bl.a. sportsmærket Hummel og emballageproducenten Brdr. Hartmann og omsatte i 2020 for 8,5 mia. kr., mens egenkapitalen er vokset til knap 2,7 mia. kr. Konglomeratet bliver drevet af Thor Stadil og hans søn, Christian Stadil.

Efter finanskrisen satsede koncernen stort på at indkøbe projektlastskibe, men investeringen kuldsejlede med store tab for både kreditorerne og familien selv. I alt er der anmeldt krav for 1,3 mia. kr. i de to primære konkursboer.

De store underskud i shippingforretningen har Thornico løbende udnyttet ved at trække dem fra i den skat, som koncernen har betalt i perioden 2015 til 2019. 

Det er kurators opfattelse, at koncernen ikke har tilbagebetalt besparelsen til de tabsgivende datterselskaber, som reglerne ellers foreskriver. En påstand, som Thor Stadil blankt afviser.

Det andet krav er rettet mod datterselskabet Thorco Projects, som ifølge kurator fik for høj betaling for at stå for driften af skibe på vegne af flere af de konkursramte selskaber. Også det krav er Stadil-familien uenig i.

Ifølge Thor Stadil har Thornico løbende tilført den pressede rederiforretning summer, der langt overstiger skattebesparelsen. Han mener desuden, at man har taget mindre i betaling for at drive skibene end den normale markedspris.

Vi betragter ikke kravene som en risiko for os. De er desuden af en sådan størrelsesorden, at de er uden betydning for vores koncern.

Thor Stadil

»Vi betragter begge sager som spild af tid. Vi regner med, at boet kommer til at betale os en masse omkostninger, og det kommer i sidste ende til at gå ud over kreditorerne,« siger han.

Foruden de nye krav kører der to konkurskarantæne-sager mod Thor Stadil og flere af rederiets direktører, som alle risikerer at miste retten til at drive virksomhed i op til tre år. 

Thor Stadil har gentagne gange afvist alle anklager i sagerne. Han vurderer, at familien har tabt 1 mia. kr. på sin shippingforretning, og at man selv har et trecifret millionbeløb til gode i boerne.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.