- Opdateret 25/06/2021 kl. 13:27
Sundhedsstyrelsen vil fortsætte vaccinationsprogrammet uden Johnson & Johnsons og Astrazenecas vacciner
Der er stadig ikke en »favorabel« balance mellem mulig gavn og mulige skadevirkninger, siger Sundhedsstyrelsens vicedirektør.
Vaccinerne fra Johnson & Johnson og Astrazeneca kommer ikke tilbage i det officielle vaccinationsprogram i denne omgang.
Sundhedsstyrelsen kan stadig ikke anbefale vaccinerne til generelt brug efter en »grundig opdatering« af datagrundlaget og de faglige vurderinger, lyder det fredag i en pressemeddelelse.
Man har bl.a. set på, om der vil være en eventuel forebyggelsesgevinst ved at lade gruppen af 30-34-årige vaccinere med Johnson & Johnson allerede i juli.
Det har man holdt op mod risikoen for mulige skadevirkninger i form af »sjældne, men alvorlige tilfælde af blodpropper, blødning og et lavt antal blodplader (også benævnt vitt),« skriver Sundhedsstyrelsen.
»Balancen mellem mulig gavn og mulige skadevirkninger er stadig ikke favorabel, også selv når vi i vores analyser indlægger forudsætninger, der skal trække i vaccinens favør. I vores opdaterede vurdering indgår også, at de mrna-vacciner, som vi anbefaler, også har vist sig at være en del mere effektive i forhold til at forebygge sygdom og smitte, også i forhold til nye varianter,« siger styrelsens vicedirektør, Helene Probst, i pressemeddelelsen.
Astrazenecas vaccine Vaxzevria blev taget ud af vaccineprogrammet den 14. april efter indberetninger om alvorlige blodpropper. Den 3. maj valgte Sundhedsstyrelsen også at udelukke covid-19-vaccine Janssen, som Johnson & Johnson står bag.
Siden har sundhedsminister Magnus Heunicke bedt sundhedsmyndighederne om en revurdering.
Sundhedsstyrelsen skriver fredag, at det »med sikkerhed« kan fastslås, at både Astrazeneca og Johnson & Johnson-vaccinerne kan forårsage vitt. Det baserer man på opdaterede data fra USA og EU samt vurderinger fra Det Europæiske Lægemiddelagentur og amerikanske myndigheder.
Den nuværende datagrundlag giver ikke »holdepunkter« for, om der kan være forskelle på kønnene ift. risikoen for vitt, skriver styrelsen. Man antager, at risikoen er større hos yngre end ældre.
Man kan heller ikke med sikkerhed konkludere, om risikoen for vitt efter vaccination med Johnson & Johnson-vaccinen er sammenlignelig, lavere eller højere i forhold til Astrazeneca-vaccinen.
»Men i de opdaterede analyser har Sundhedsstyrelsen antaget, at risikoen ved covid-19-vaccinen Janssen kan være ca. det halve af risikoen ved Vaxzevria®. Sundhedsstyrelsen vil fortsat følge området, herunder opdaterede data for risikoen for vitt,« oplyser styrelsen.
Danskerne har adgang til vaccinerne i den såkaldte tilvalgsordning. Det kræver først en digital lægekonsultation.
Practio, der tilbyder vaccinerne, oplyste den 21. juni, at 40.829 borgere var blevet vaccineret gennem tilvalgsordningen. I alt 47.902 var blevet ordineret. Heraf var der kun givet 689 ordinationer med Astrazeneca-vaccinen. Godt 11.200 borgere var blevet afvist efter konsultationen.