Erhverv

Regningen for coronahjælp er langt mindre end ventet - særligt en landsdel skiller sig ud

Statens udgifter til de tre største hjælpepakker har indtil nu kun været en tredjedel af det ventede, viser ny analyse.

Virksomheder i landsdelen byen København har fået udbetalt det største beløb i kompensation. Arkivfoto: Thomas Borberg

Regningen for de mange hjælpepakker under coronakrisen er markant mindre end ventet. Faktisk har kompensationsordningerne kun kostet en tredjedel af det forventede.

Det viser en ny analyse fra Danmarks Statistik, som har set nærmere på de tre største kompensationsordninger eller hjælpepakker under coronakrisen.

I alt er der blevet udbetalt 33,6 mia. kr. frem til februar 2020 i form af lønkompensation, tabt omsætning og faste omkostninger. I maj i fjor ventede man i Finansministeriet, at udgifterne til hjælpepakkerne alene i 2020 ville løbe op i 90 mia. kr.

»Det er naturligvis meget positivt, at regningen fra coronakrisen langt fra er blevet så stor som frygtet. En væsentlig del af forklaringen er, at dansk økonomi er kommet overraskende stærkt igennem coronakrisen,« lyder det i en kommentar fra Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv.

De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at det danske bruttonationalprodukt (bnp) faldt med 2,1 pct. i 2020. Det er markant lavere end de prognoser, som kom ud fra offentlig side i foråret 2020. Her pegede en prognose fra Nationalbanken på, at det danske bnp ville falde mellem 3 og 10 pct. i 2020, mens finansministeriet ventede et fald på 5,3 pct.

»Den overraskende stærke udvikling i dansk økonomi henover coronakrisen har simpelthen betydet, at færre virksomheder har haft behov for at benytte kompensationsordningen eller kun har benyttet ordningerne kortvarigt. Det har primært været den hårdt ramte oplevelsesindustri, der har gjort brug af kompensationspakkerne,« lyder det fra Tore Stramer.

Analysen fra Danmarks Statistik peger på, at den største andel af de virksomheder, der har fået kompensation, ligger i det geografiske område byen København. Her ligger 20 pct. af alle de kompenserede virksomheder, og den samlede kompensation til virksomheder i området beløber sig til 10,2 mia. kr.

»Det vidner naturligvis om, at København huser mange virksomhederne inden for oplevelseserhvervene, der har været har ramt af epidemien og de mange restriktioner,« lyder det fra Tore Stramer.

Beregninger fra Dansk Erhverv har tidligere vist, at lønkompensationsordningen har sikret 130.000 jobs i Danmark under coronakrisen.

Læs også
Top job