Legetøj og tabt omsætning hober sig op i Kina - Lego slipper billigere end konkurrenterne fra det truende fragtkaos
Store dele af legetøjsbranchen risikerer at miste indtjening, fordi legetøj står og samler støv i havnene i Kina, og fordi fragtraterne er eksploderet. Som sædvanligt går Lego nok relativt fri.
Legetøjsbutikker og butikskæder er i fuld gang med at købe ind til højsæsonen for legetøj i november-december. Men i år står de og legetøjsproducenterne med et enormt problem.
»Legetøj begynder at hobe sig op i Kina, fordi der ikke er shippingkapacitet til at få det hjem. Og eftersom omkring 85 pct. af al legetøj bliver produceret i Kina, vil man nok komme til at mærke det i andet halvår,« konstaterer Søren Torp Laursen, som har været i legetøjsbranchen i hele sin karriere, først i Lego, nu som bestyrelsesmedlem i Legos største rival, amerikanske Mattel.
Udover problemet med at få legetøj frem er transportudgifterne eksploderet.
»For et par år siden kostede det måske 1.500 dollars at få en container fragtet fra Kina til USA. Nu kan prisen ligge på 15.000 dollars. Det rammer især legetøjsbranchen, fordi legetøj fylder meget,« siger Søren Torp Laursen.
Mens f.eks. tekstilbranchen kan vakuumpakke varerne, kan man ikke presse en æske legetøj sammen uden at ødelægge den.
Fragtsituationen har både Mattel og konkurrenten Hasbro berørt i deres regnskaber for første kvartal og konstateret, at det har øget deres omkostninger.
Indtil videre ser det ud til, at Lego går relativt ram forbi.
»Vi har den fordel, at vi har produktion tæt på vores markeder. Vi forventer ikke at få leveringsproblemer på grund af manglende shipping-kapacitet, men vi holder nøje øje med situationen,« siger Legos pressechef, Benjamin Hjorth.
Lego har egen produktion i både Kina, Billund, Østeuropa og Mexico, mens konkurrenterne skal skibe langt størstedelen af deres varer ind fra Kina.
Af samme grund tror Lego indtil videre ikke, at de højere fragtrater vil smitte af på prisen.
»Prisen på legetøj fastsættes på baggrund af en række forskellige faktorer. På nuværende tidspunkt planlægger vi ikke prisstigninger på baggrund af høje fragtomkostninger,« siger Benjamin Hjorth.
Det gælder ikke legetøjsbranchen generelt.
»Prisstigningerne vil formentlig sætte sig i både prisen på legetøj og i nogen grad også i indtjeningen hos legetøjsproducenterne,« siger Søren Torp Laursen.
Det anerkendte analysehus NPD har endnu ikke samlede data for legetøjsmarkedet i første halvår, men legetøjsanalytiker Frederique Tutt påpeger, at fragtraterne er slået igennem.
»Vi ved, at en række producenter på grund af de stigende produktionsomkostninger har hævet deres priser. Nogle allerede i maj, andre har varslet stigninger for andet halvår,« siger Frederique Tutt.
»Det vil med stor sandsynlighed slå igennem i hvert fald delvist i butikspriserne på legetøj. Vi må se, hvordan forbrugerne reagerer. I de seneste par måneder har vi set, at forbrugerne er villige til at købe ”big ticket”-legetøj, der koster mere end 50 euro (ca. 375 kr., red.), hvis de synes, det er det værd, så vi ved, at prisen ikke er en hindring som sådan,« siger Frederique Tutt.
Både hun og Søren Torp Laursen peger på, at legetøjsbranchen har et godt udgangspunkt. Så selvom der skulle være varer, der enten ikke når frem til højsæsonen, som begynder omkring den amerikanske Thanksgiving og løber frem til jul, eller som bliver fravalgt på grund af pris, er der ingen økonomisk krise i farvandet mellem legetøjskoncernerne og Kina.
»Branchen har haft et meget stærkt 2020, og indtil videre er det også gået overraskende godt i første halvår, så i den forstand er der ingen krise. Men der er risiko for, at legetøjskoncernerne kommer til at gå glip af noget indtjening, fordi varerne simpelthen ikke kommer ud på de relevante markeder,« siger Søren Torp Laursen.
Vil der være konsekvenser for udbuddet af legetøj?
»Det er svært at sige nu. Der vil nok være legetøj, det er svært at få i højsæsonen. Og udfordringen er jo, at legetøjssalg er drevet af en ønskeseddel, så hvis ikke man kan få den bestemte ting, er det ikke sikkert, man bare kan købe noget andet,« siger Søren Torp Laursen.